Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако котката не иска да яде?

Липсата на апетит при котките е опасен проблем и ако издържат няколко дни, без да се хранят, те могат да развият чернодробна липидоза.

Първо и най-важно, преди да нахраните котката си насила, трябва да се опитате да разберете защо животното не иска да яде.

Ако сте променили нещо в режима му на хранене, може да се наложи да се върнете към начина, по който сте го правили преди. Позиционирането на купата за храна е един такъв пример. Връщането й там, където е била, може да реши целия проблем, но може също да е някакво физически неразположение, което трябва да бъде диагностицирано от експерт.

Кои са най-честите причини, поради които котката може внезапно да не иска да яде?

• Промяна на навиците: някои котки не се справят добре с промените в рутината.
• Органични причини: болести, травми и наранявания на костите често са причина котката да не иска да яде. Имайте предвид, че животното няма да се чувства добре, ще изпитва болка и вероятно е стресирано, така че е съвсем нормално то да не иска да се храни.
• Стрес: Домашните котки са много чувствителни към промените в тяхната среда и рутина, както и към стресови стимули като силни и продължителни шумове. При липса на физически симптоми стресът обикновено е най-честата реакция на липсата на храна.


Какво трябва да направите, ако котката не иска да яде?
Първото нещо е да отидете на ветеринарен лекар, без да пропускате да изключите органични причини, защото ако има такива, трябва да се лекуват, преди да храните любимеца си насила.

От друга страна, не трябва да чакате твърде дълго, преди да посетите ветеринар, ако котката ви отказва да яде. Много е вероятно тя постепенно да е намалявала количеството, което яде, преди най-накрая да спре напълно да яде. Животното не трябва да издържа повече от ден без храна.

Как да насърчите котката да яде, ако е болна?
• Сервирайте топла храна: ако затоплите малко храната в микровълнова фурна или добавите горещ бульон (винаги без сол), ще направите храната по-апетитна.
• Използвайте мокра храна: консервите с храна са едната опция. Във ветеринарния кабинет могат да ви препоръчат и специфична храна, която да помогне при лечението на вашата котка.
• Поставете няколко хранилки и разпределете дневната доза между тях: така ще бъде по-лесно на животното да има достъп до храната на места, които счита за безопасни.

Как да накарате стресирана котка да яде отново?
Преместването в нов дом, строителните работи на улицата, дори смяната на цвета на стените може да бъде стресиращо събитие за най-чувствителните котки.
Промените в храната също са проблематични за котките, страдащи от новости.

• Използвайте котешки феромони: ако трябва да се преместите в нов дом, рутината на вашата котка ще бъде радикално променена. В тези случаи вашият ветеринарен лекар може да препоръча използването на синтетични феромони, за да й помогне да се чувства като у дома си.
Поставете няколко купички за храна и вода из къщата: ако проблемът е в местоположението на нейните предмети, котката ще може да избере кои места харесва най-много. След като ги избере, премахнете останалите обекти.
• Поддържайте спокойна среда: никой не обича да живее заобиколен от стресови стимули. Живейте възможно най-спокойно и избягвайте силни шумове и миризми. Не забравяйте, че сетивата на вашата котка са по-чувствителни от вашите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X