Напишете дума/думи за търсене

Трикове, за да бъдат котката и кучето ви по-щастливи

Можете да разберете кога вашият домашен любимец е радостен - вашето куче развълнувано маха с опашка, когато се приближавате до кучешкия парк; котката ви се свива до вас и мърка. И е вярно, животните също имат настроения. Да познавате нещата, които правят вашето куче или котка щастливи, подобрява качеството им на живот, а също така подобрява връзката между вас и вашия домашен любимецз. Ето как да поддържате и ангажирани вашите космати членове на семейството.

Накарайте ги да се движат

И при кучетата, и при котките упражненията са от съществено значение за поддържане на физическо и емоционално здраве. Ако извеждате кучето си на дълги разходки и редовно играете в парка или планината с него, ще му помогнете да изгори допълнителна енергия. Котките могат да се възползват от 5 до 10 минути игра няколко пъти на ден с помощта на лазерен показалец или пръчка, а котешките дървета насърчават игривостта от само себе си. Котките се чувстват по-комфортно, ако могат да бъдат на висока гледна точка, изследвайки околната среда; вертикалните драскалници с платформи им позволяват да бъдат нависоко и да работят с мускулите, подходящи за катерене и драскане.

Накарайте ги да мислят

Подобно на хората, домашните любимци се нуждаят от умствена стимулация, за да останат будни и с остър ум. По време на разходките ги карайте да търсят неща и да изпълняват команди. Това наистина е психически стимулиращо за тях и ще им позволи да бъдат по-спокойни у дома. За котките се възползвайте от инстинктите им за ловец-плячка, като скриете лакомства из къщата, за да ги търсят. Тренировъчните упражнения и играчките-пъзели също са чудесен начин да ги насърчите да използват уменията си за решаване на проблеми, за да получат награди.

Дайте им пространство

Вдъхването на чувство за избор и автономност на вашия домашен любимец е важно за способността му да се отпусне у дома. Определете тихо пространство в къщата, в което да се оттеглят, и им осигурете „пътища за бягство“, за да излязат от всяка социална ситуация, особено докато са около деца или гости. Когато кучето или котката решат да отидат на тези места, които са тяхното скривалище, това обикновено е индикатор, че искат да бъдат сами и желанието им трябва да се уважава.

Открийте знаците

Когато са подложени на стрес, кучетата могат да проявят няколко вида поведения, които първо изглеждат нормални - като прозяване, облизване на устните и тръскане на козината. Тук контекстът е ключов: докосват ли непознати вашето куче? Заобиколено ли е то от други високоенергийни домашни любимци? Тези и други подобни ситуации може да предполагат, че неговото поведение произтича от дискомфорт. Други признаци на стрес могат да бъдат прекалената задъханост, потните лапи и „китовото око“ - когато зениците на кучето са много разширени.

Котките обикновено отиват още по-далеч, за да покажат дискомфорта си. Те могат да се скрият толкова, че да ви е трудно да ги откриете, или да спрат да ползват тоалетната си и да правят „нещата“ отвън. Добър показател за настроението на котката е нейната опашка; опашка, която е ниска или стърчи право назад, може да означава нервност. Щастливата котка има изправена опашка във формата на въпросителна.

Ако обичаш кучета, прочети това

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X