Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за домашен репелент за хора и животни

Дойде времето на комарите и още по-лошо – на кърлежите. Въпреки че по големите градове парковете се пръскат, не сме застраховани от нашествие на тези гадини по кожата си. Същото се отнася, разбира се, и за домашните ни любимци, които излизат навън.

А пък ако обичате да се разхождате в природата, задължително трябва да ползвате репелент. Ето как да си го направите у дома и да спестите доста средства това лято.

Репелент за домашни любимци
Смесете 1 чаша/доза вода с 2 чаши/дози бял оцет. Кърлежите мразят миризмата и вкуса на оцета и ще бъдат отблъснати само от тази съставка. След това добавете две лъжици растително или бадемово масло, защото и двете съдържат сяра (друг естествен репелент против кърлежи). За да направите репелент, който също ще възпира бълхите, сложете и няколко лъжици лимонов сок, цитрусово масло или ментово масло, които ще отблъснат всички кърлежи и бълхи, като същевременно ще създадат ароматизиран репелент.
Разсипете в шишенца със спрей. Пръскайте върху сухата козина на домашния любимец и внимавайте да не попада в очите (или на други чувствителни места). Пръскайте домашния любимец преди разходка, а ако сте цял ден навън, по няколко пъти.

Репелент за хора

Смесете 2 чаши/дози бял оцет и 1 чаша/доза вода. За да не миришете на салата, добавете 20 капки от любимото си етерично масло. Евкалиптовото масло е спокоен, успокояващ аромат, който също отблъсква кърлежите, докато ментовите и цитрусовите масла излъчват силен свеж аромат, който също действа против тези гадини.
След като разсипете в шишенца със спрей, носете със себе си и пръскайте и върху дрехите, и по кожата си. Прилагайте на всеки 4 часа.

Ето ви и една „луксозна“ рецепта за репелент:
20 капки етерично масло от здравец
10 капки етерично масло от лимонена трева
5 капки етерично масло от лавандула
5 капки етерично масло от цитронела или лимон
120 г ябълков оцет

Смесете всички съставки и ги налейте в бутилка със спрей. Пръскайте дрехите и кожата си на всеки 4 часа, когато сте навън.

И задължително след всяка разходка проверявайте тялото си за кърлежи. Същото правете с малките деца и с кучетата. А ето как трябва да действате, ако откриете кърлеж по себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X