Напишете дума/думи за търсене

Бабини хитрини: Как да се справим с комарите

Розмаринът има специфичен аромат.

Те са изключително досадни през лятото, събуждат ни посред нощ, защото хапят и жужат в охото ни. Сърби ни и се чешем, а най-силно от атаките им страдат децата. Налице са модерни начини за справяне с насекомите, като поставяне на мрежи, мазане или напръскване със специални репеленти или използване на различни електронни устройства, включително на такива с таблетки или течности. Но в миналото последните две не са съществували, а днес причиняват алергии на мнозина. Затова е добре да си припомним как нашите баби са се справяли с комарите. Рабира се, те са разчитали изцяло на естествени средства, с каквито обаче разполагаме и днес.

Маточина
Маточина
Маточината е добре позната у нас и се ползва най-много за приготвяне на чай, който действа успокоително. Растението обаче е враг на комарите заради деликатния си аромат на лимон. Затова ако поставим саксия със свежа билка пред прозореца, има огромен шанс да прогоним хапещите натрапници.

Коча трева или котешка мента е друго растение, което прогонва комарите. Това е така, защото съдържа веществото непеталактон. Познато е още като котешка трева и е лесно за отглеждане.

Дива маргаритка
Дива маргаритка
Пиретрум е познатата на всички диворастяща маргаритка. Всичко от нея гони комарите – и листата и стеблата, както и сухите цветове, дори и стрити на прах. Причината е в съдържащо се в растението вещество, което действа паралициращо на хапещите насекоми. Отличен начин за справяне с тях са букетчета от маргаритки на различни места в къщата. Но работа върши и отварата, с която можете да се мажете.

Зелен и лилав босилек
Зелен и лилав босилек
Босилекът също е враг на комарите, а много домакини го отглеждат у дома, за да им е под ръка като подправка. Преместете саксиите пред прозорците и ще прогоните хапещите насекоми. Можете също да натопите нарязани листа от босилек в топла вода, да поставите течността в спрей и да я ползвате като репелент.

Лавандула
Лавандула
Лавандулата е едно от най-мощните средства срещу комарите. Можете да си я отглеждате в саксия у дома. Но ако не сте сигурни, че ще се справите, то доверете се на етерично масло или спирт за мазане от лавандула.

Ментата също е добър вариант. Тя прогонва още мравки, мухи и бълхи и също е лесна за отглеждане вкъщи. Действа успокоително на хората и затова нищо не ви пречи да разпръснете пресни листа из дома.

Вратига
Вратига
Жълтото цвете вратига, познато още като ветриче, освен комари, гони и мухи. Невенът също се справя добре с хапещите, срещу които можете да си помогнете и с други две растения, стига да допада аромата на розмарин и бъз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X