Напишете дума/думи за търсене

Дръжте комарите далеч с подръчни средства

Комарите не долюбват човеците. Падат си по въглеродния диоксид, потта и миризмата, която отделят хората. Каквито и да сте чистофайници, няма как да се отървете съвсем от тези кръвопийци, защото всеки наш дъх произвежда CO2.
Но пък може да променим уханието и процента на излагането на кожа към атаките на тези насекоми.

Носете светли дрехи

Изследователите на поведението на комарите твърдят, че тези досадници си падат по тъмните цветове. Така че решете проблема със замах – хем ще бъдете по-колоритни в светли багри, подхождащи още повече на лятото, хем ще прогоните досадниците.

Използвайте цитронела

Мирисът на цитронела маскира естествената ни телесна миризма. Не се доверявайте обаче кой знае колко на свещите, които твърдят, че съдържат повече от тази съставка. Най-добре използвайте заложете на ароматерапия с етерично масло от това растение. Не е лоша идея, ако насадите босилек. Така хем ще имате за салата, хем ще се отървете от жилещите недоброжелатели.

Пуснете вентилатор

Дръжте на една ръка разстояние малки или големи вентилатори, които няма да позволят на комарите да акостират там, където са намислили. Ако изберете този вариант, забравете за цитронелените свещи, ефектът им намаля съвсем.

По-малко бира

Дори и да сте страстни любители на бирата, помислете дали си струва да бъдете нахапани от главата до петите, само и само защото сте фенове на тази напитка. Етанолът в нея секретира в потта, правейки ни неустоими за комарите. Разбира се, ако сме прекалили с бирата, ще ни е все тая дали те ни ръфат или не.

Напръскайте дрехите си, не тялото

Всеизвестна е истината, че е добре да изперете новите дрехи, преди да ги сложите височайшо върху тялото си. Доста от тях предлагат бонуси под формата на инсекти, които жужат в атомите на текстила. Напръскайте одеждите си с репелент. Комарите няма да припарят.

Не влизайте в градината по тъмно

Комарите са по-големи почитатели на късните доби и на първите петли, макар да има и такива видове сред тях, които се подвизават нагло и през деня. Избягвайте да поливате доматите и да плевите розите в прекалено светлата част на денонощието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X