Напишете дума/думи за търсене

Хризантемата - кралицата на есента

Как да я съчетаем и от какво да я пазим

С есента разцъфтяха пищни и цветни хризантемите. Няма как да пропуснем да си поговорим за тях, колкото и да са обсъждани. Но този път ще се опитаме да бъдем по- практични, по-нетрадиционни и по-полезни.

Кълбовидните хризантеми са в апогея си от края на август, та чак до декември в зависимост от сорта. Грижите за тях в периода на цъфтеж се свеждат до редовно поливане и почистване на прецъфтелите цветове. Това не само подобрява естетиката, но и удължава цъфтежа.

Няма по-красив начин да подчертаем красотата на едно цвете от този да му отредим почетно място. Наред с това можем да акцентираме с ектравагантна кашпа, декоративни елементи и творчески усет.

С кои растения да си партнира

Независимо дали хризантемата е в градината или на балкона, тя трябва да бъде почетен гост. Свежите й, трайни цветове ще внесат не само настроение. Сама по себе си тя е напълно достатъчна за това. Но още по-привлекателно става кътчето, когато съчетаем няколко растения. Дали в контрастни или подобни тонове е въпрос на вкус.

Ето няколко примера за това с кои други растения може да си партнира кралицата на есента:

1. Декоративно зеле. Брасиката набира все повече популярност не само в градините, но и в цветните инсталации на флористите.

Зелето се отглежда лесно, но има един основен недостатък. Предвид факта, че е член на семейство Кръстоцветни, то страда от същите вредители. Враг е листната въшка. Естествено това не бива да ви притеснява, но е редно да си имате едно на ум и да бъдете бдителни. Справянето с неприятеля е лесно, дори само със сапунена вода.

2. Весели виолки. Съчетанието на хризантемата с други цъфтящи цветя е малко рисковано, но зависи най-вече от виждането на градинаря. Теменужките (дали едроцветни, или с мини цветове) се използват предимно за пълнеж между по-големите растения.

Грижите за цветята трябва да са сходни, а в това съчетание напълно се припокриват. Проблем може да бъде брашнестата мана, ако растенията са много на гъсто. Виолките са поддатливи на заболяването и бързо се покриват с белия налеп.

Други цъфтящи растения, които могат да се използват за пълнеж и подчертаване на красотата на хризантемата са ериката и калуната.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X