Напишете дума/думи за търсене

Как да приобщим кученцето и с какво да го захраним

Любители на кучета и горди собственици на чудни представители на този животински вид, представяме ви текст, посветен на палетата. От него ще научите как да си изберете най-хубавото и здраво кученце, как да го храните правилно и как и кога да започнете да го възпитавате.

Отбиване

Точното време за отбиване зависи от много фактори, като броя на новородените, състоянието на майката и количеството на майчиното мляко. Ако кученцата са малко и майката има достатъчно мляко, кърменето може да продължи до десет седмици и повече.

Отбиването трябва да бъде постепенен процес. При по-голям брой новородени се започва от третата-четвъртата седмица и продължава до шестата. Много ранното отбиване и отделяне от майката не се отразяват добре върху развитието на малките.

За да стимулирате апетита към нова храна, отделете малките два часа преди всяко хранене, след което ги върнете при майката, за да остане с тях и през нощта.

Как да храним малките след отбиване

Изберете готова храна, която е специализирана за малки и подрастващи кученца. Това са т. нар. храни Junior, които могат да бъдат сухи и консервирани.

Добавянето на витамини и минерали не е необходимо, нито желателно при хранене с балансирана храна за подрастващи кучета.

При хранене със сух продукт една част се смесва с вода или с мляко за получаване на каша, затоплена на стайна температура и сервирана в подходящо недълбоко блюдо. Потопете пръста си в сместа и оставете кучето да го оближе. Предлагайте кашата три-четири пъти дневно.

Когато кученцата започнат добре да приемат новата храна, постепенно намалете водното съдържание и след няколко седмици поднасяйте храната в сухо състояние. Обикновено това става към седмата седмица, когато нуждата от майчино мляко намалява. Постепенно намалете храната на майката след отбиването, с което се дава началото на постепенно пресъхване на млякото.

Може би някои от вас смятат, че ще са полезни за своя любимец, ако сами готвят за него и за кученцата. Но не забравяйте, че нито една домашно приготвена храна не може да осигури необходимия набор от протеини, мазнини и въглехидрати, нито пък рационалните нива на минерали, като калций и фосфор, които са жизненоважни за правилния растеж и развитие на малките и на костната им система. Вероятността да навредите на кученцата е много по-голяма в сравнение с това да подкрепите правилното им развитие.

Кученца, които консумират твърде много каша, са склонни към диария. Временно намалете броя на храненията и продължете със сучене на майчино мляко.

При хранене с консервирана в кутии храна започнете със смесване на 2 части от тази храна с 1 част вода. Ако кучето приема сместа добре, постепенно намалете водата и следвайте процедурата както при сухата храна.

Малките се нуждаят от голямо количество вода и бързо се обезводняват, ако не получават достатъчно течности. Преди отбиването нуждите от вода са били задоволявани изцяло с майчиното мляко, затова след намаляване на млечните хранения, жизненоважно е да държите съд с чиста прясна вода по всяко време.

За да се поощри социализацията и да се избягнат поведенчески проблеми, хранете кученцата заедно до навършване на шестседмична възраст. Оставяйте кученцата да ядат колкото желаят в продължение на 20 минути и след това прибирайте съда с храната. Хранете ги най-малко три пъти дневно до навършване на шестмесечна възраст.

Ако е необходимо да пресушите млякото на майката, оставете я без вода и храна за 24 часа. На следващия ден й дайте 1/4 от нормалното количество, на третия ден – 1/2, а на четвъртия ден – 3/4 и след това я хранете като нормално възрастно куче.

Хранене на подрастващите кученца

Правилното хранене на подрастващото кученце е много важен процес за поддържането на оптимални жизнени функции, за правилното развитие на костно-мускулната структура и за пълното проявяване на всички генетично заложени качества. Кучетата са много разнообразни по отношение на нормалното тегло в зряла възраст, което е в пряка зависимост от породните особености и възрастта. Повечето малки кученца ще достигнат 50 % от теглото, характерно за породата им, на възраст между пет и шест месеца. Известен факт е, че едрите и гигантските породи за разлика от дребните достигат по-късно теглото на възрастен индивид. Миниатюрният папиолон например ще достигне теглото на възрастен индивид приблизително на деветмесечна възраст, а огромният нюфаундленд – между 15-ия и 18-ия месец.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X