Напишете дума/думи за търсене

Как да намалим падането на кучешката козина

Колкото и да обичаме кучешките членове на семейството си, когато започне техният козинопад, не сме най-щастливите стопани на света. Въпреки че сме наясно, че това е нещо нормално.

Важно е да установите дали падането на козина е прекалено силно. Има породи, при които това се случва целогодишно – такива са боксерите и много от късокосместите кучета. Обратно на схващането, че те пускат по-малко косми, тези сладури ръсят след себе си почти непрестанно.

Други – като хъски и акита, сменят „кожуха“ два пъти годишно.

Когато сте при ветеринаря си, попитайте какво е характерно за породата на вашия любимец. Ако установите, че неговата козина пада повече от обичайното, е добре да потърсите лекарски съвет.
Според д-р Дженифър Коутс, ветеринарен лекар във Форт Колинс, Колорадо, трябва да се притеснявате, ако забележите увеличение на косопада, придружено от: сърбеж, кожни лезии и признаци на генерализирано заболяване.

Ако забележите тези признаци, вашето куче трябва да посети ветеринарен лекар за диагностика и лечение.

„Може да се касае за нарушения на щитовидната жлеза, диабет или неправилно хранене. В такива случаи за здравето на вашия домашен любимец е добре да се погрижи специалист“, казва д-р Дениш. „Животните със суха кожа, пърхот или кожни заболявания също ще имат проблеми с косопада.“

Как да намалим падането на козина

Според д-р Коутс, след като са изключени здравословните проблеми, добре балансираната и здравословна диета може да направи много в полза на вашия проблем.

„Необходими са адекватни количества висококачествени протеини и мазнини, особено есенциални мастни киселини, за да се намали прекомерното отделяне“, казва д-р Коутс.

Затова храната от по-висок клас и проверена марка ще е добре да се настани в купичката на кучо. Ще се наложи да се охарчите, но го приемете като инвестиция за здравето му, така че не се знае дали всъщност не спестявате.

Редовно ресане и постригване
Разресването не само ще намали козинопада, но и ще направи козинката по-чиста и по-мека. Препоръчваме ви да си купите фурминатор – това е почти професионална четка, с която редовното разресване ще даде изключителен ефект.

Ако кучето е с дълга козина, веднъж на 2 месеца е добре да бъде постригвано.

Внимание с къпането
Ползвайте само кучешки шампоани за целта, защото къпането у дома и недостатъчното изплакване и изсушаване може да доведат до нарушаване на pH-баланса на кожата на вашия любимец.

Някои храни предизвикват козинопад
Със сигурност сте запознати с това, че кучетата не бива да консумират захар, подправки, сол. Те заедно с царевицата, яйцата, лукът, чесънът и гъбите може също да са част от причината за прекаленото падане на козина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X