Напишете дума/думи за търсене

Взехме си кученце. Ами сега?

В момента, в който всички си останахме у дома, много семейства решиха да предприемат нещо, за което отдавна имат желание, но все не смеят да сторят главно поради липса на време. Сега на всички ни се иска домовете ни да станат по-весели, а какъв по-лесен начин за това от осиновяването на куче-бебе?

Ето и какво трябва да имате предвид, ако вземете такова решение.

Би било изключително благодорно, ако вземете кученце от приют. Ако държите на породата и вземете куче от обява, поискайте да видите и майката, и бащата. Лесно може да ви излъжат, че кученцето е чиста порода. Не ви препоръчваме да купувате кученце от магазин.

Предварително разучете какви ветеринарни кабинети има във вашия квартал. Много е лесно. Просто излезте някоя вечер между 19 и 20 часа по улиците и попитайте собствениците на кучета, които ги извеждат по това време, от кой кабинет и ветеринарен лекар са доволни. 

Заведете кученцето веднага на лекар - то ще се нуждае от паспорт и пълен преглед. Вероятно вече ще има ваксина, но вие трябва да съставите план за следващите ваксинации. Както и да имате професионално мнение за здравословното му състояние.

Когато заведете кученцето у дома, най-добре не го пускайте навсякъде. За тях е много важно да има правила. Дори да ви се иска да гу гушкате и да си играете с него във всички краища на къщата, в негов и ваш интерес е да определите от самото начало места, които са забранени. Например дивана, леглото, детската стая. Когато то тръгне натам, го спрете с ръка и с решителен тон и команда. Изберете си по една команда за всичко, която ще важи за всички членове на семейството. Не може майката да му казва: "Недей бе, миличко, да влизаш в спалнята", бащата да вика: "Стой!", а децата: "Не, спри, че нашите ще се карат..." Изберете кратки команди за всичко. Например "не там" и "не така" са класически вариант.

В началото то ще пишка навсякъде. Намерете къде искате да го прави, докато започнете да го извеждате. Обикновено е най-лесно в банята. Сложете му пелени или парцали и когато се изпишка някъде другаде, му се скарайте на мига с "не така", попийте пишканото и занесете кученцето върху пелените. Оставете там пишканото, за да му мирише. След най-много седмица палето ще се научи да ходи на пелените. 

Друг изпитан трик е да го стряскате, когато пишка където не трябва. Хвърляйте по него капачка или просто тропайте силно с крак в момента, в който видите, че се случва белята. Идеята не е да го заболи, а да се стресне. След това отивате при него и го носите на "правилното място".

Храната е най-добре да бъде от по-висок клас в началото. Сухата храна е голямо улеснение, освен това съдържа много качествени съставки.

Изключително важно!

Още в първите дни с вашия любимец намерете треньор, при когото да го заведете, когато му дойде времето. Има различни школи, училища и частни учители. Това не е някакъв каприз, защото е от изключителна важност професионалист да ви въведе в света на кучето и да ви научи да съжителствате заедно без никакви проблеми. Особено при средни и големи породи посещението на уроци е силно препоръчително. Най-малкото изгледайте курсове за това в интернет, но не се осланяйте на мисълта, че единственото, от което вашето куче има нужда, са храна и любов

Бъдете щастливи с новия член на вашето семейство дълги и честити години!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X