Напишете дума/думи за търсене

Цветя, които не трябва да гледате, ако имате домашни любимци

Цветята може да са красиви, да миришат приятно и да карат дома ви да изглежда по-уютен, но някои от тях могат да бъдат опасни за вашите домашни любимци.

Над 1000 от тях са определени като токсични за котки, кучета и други животинки, които отглеждате вкъщи.

Кои са най-токсичните растения за домашни любимци?

1. Лалета
Лалетата са изключително опасни за котки и кучета. Те могат да причинят повръщане, депресия, диария свръхслюноотделяне.

2. Нарциси
Красиви са, но трябва да държите котките и кучетата далеч от тях. Това силно токсично цвете може да причини повръщане, слюноотделяне и диария. Поглъщането на големи количества от това него може да причини конвулсии, ниско кръвно налягане, тремор и сърдечна аритмия. Луковиците им са най-токсичната част.

3. Лилии
Лилиите са много вредни за котките, тъй като могат да причинят бъбречна недостатъчност. Кучетата обаче са в безопасност около тях.

4. Зюмбюли
Прелестни и ароматни и много опасни за котки и кучета. Може да причини силно повръщане, диария (понякога с кръв), депресия и тремор.

5. Английски бръшлян

Английският бръшлян може да е много популярна декорация за дома, но е важно да знаете, че е опасен за котки и кучета. Той може да причини стомашно-чревни проблеми.

6. Хортензии

Ако имате хортензии у дома, не забравяйте да държите кучетата и котките си далеч от цветето, тъй като то е много отровно и може да ги наранят.

7. Азалия
Азалията е прелестна, но ако имате езерце в задния си двор с рибки и в близост расте това цвете, трябва да сте наясно, че всяка отделна част от растението може да бъде токсична плуващите обитатели на водния басейн. Тя също е токсична за котки, кучета и коне.

8. Алое
Това е много популярно домашно растение, но ако имате куче или котка, трябва да го избягвате на всяка цена, тъй като е силно токсично за тях.

9. Бегония
Краси саксията, но забравете за нея, ако имате котка и куче, тъй като тя е много отровна за тези животни. Причинява повръщане, слюноотделяне и бъбречна недостатъчност.

10. Котешка трева
Това растение е много токсично за котките. Може да причини диария и повръщане или да има упойващ ефект върху някои котки.

11. Филодендрон
Това е едно от най-популярните стайни растения. То обаче е силно токсични за домашните любимци. Може да причини интензивно парене и дразнене на устата, езика и устните, заедно с прекомерно лигавене, повръщане и затруднено преглъщане.

12. Хризантеми
Хризантемите, погълнати от котка, куче или кон, могат да причинят диария, повръщане, проблеми с координацията, дерматит и свръхслюноотделяне.

13. Карамфили
Ако вашите домашни любимци погълнат карамфил, това може да причини само малко стомашно разстройство и лек дерматит.

14. Амарилис
Колкото и красиви да са амарилисите, те могат да причинят повръщане, депресия, диария, коремна болка, свръхслюноотделяне, анорексия и тремор при кучета, котки и коне. За щастие обаче конете са предпазени от повръщащия страничен ефект.

Бонус: Стъбла на домати
Ако те се консумират от котка, куче или кон, това може да причини свръхслюноотделяне, липса на апетит, тежко стомашно-чревно разстройство, депресия, слабост, разширени зеници и забавен сърдечен пулс. Важно е обаче да знаете, че самият домат е нетоксичен.

Растения, които са безопасни за домашни любимци
• Копър (внимавайте при продължителен контакт с него, тъй като може да причини дерматит)
• Лилав босилек
• Мащерка
• Резене
• Краставици

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X