Напишете дума/думи за търсене

Растения, които чистят въздуха

Ако искате въздухът в дома или офиса ви да бъде чист, трябва да намерите място поне за едно саксийно растение.

НАСА стига до извода през 1989 г. Според изследването на американската правителствена агенция наличието на растения в закрити помещения премахва от въздуха летливите органичи съединения като формалдехид, бензен и др. Голяма част от тях водят до появата на алергии.

Хризантеми

Хризантемите не са само красиви стайни цветя. Те са и много полезни за пречистването на въздуха. Предпазват ви от вдишването на формалдехид, амоняк и бензен. Премахват още ксилена от въздуха, който се съдържа в дима от изгарянето на петрола, въглищата и катрана.

Спатифилум

Растеннието е известен с прозвището лилия на мира. То ще освежи атмосферата в дома ви с прекрасните си бели цветове. Специфичното при него е, че ви предпазва от вдишване на ацетон и алкохолни изпарения, като ги премахва от въздуха. Бъдете внимателни, защото цветовете на лилията на мира не са само красивни, но са и силно токсични. Затова поставете растението на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Зелена лилия

Ако хобито ви е да готвите и прекарвате много време в кухнята, задължително намерете място за саксия със зелена лилия. Това растение пречиства въздуха от въглеродния оксид, който най-често отделят печките на дърва и камините.

Лилията не е особено капризна. Това я превръща в идеално допълнение за офиса. За нея нямат значение светлината и температурата. Без проблем ще издържи да не я поливате през почивните дни. Ако забележите, че листата покафеняват, това е знак, че въздухът в помещението е прекалено сух.

Алое 

Освен че не е капризно, алоето има някои големи плюсове за тялото ви. Листата му съдържат бистра течност, пълна с витамини, ензими и полезни аминокиселини. Те имат лечебни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Освен това листата на алоето могат да пречистват въздуха от летливите частици, останали след използването на почистващи препарати.

Бамбукова палма 

Може да я сложите в тъмния ъгъл на стаята си и да забравите за съществуването . Тя не се нуждае нито от пряка слънчева светлина, нито от често поливане.

Бамбуковите палми са чудесни в пречистването на въздуха. И това е така, защото не само листата, но и горният почвен слой в саксията им премахва летливите органични съединения. Затова е важно да осигурите директен контакт на пръстта с въздуха, като редовно отстранявате падналите листа. Според последни проучвания бамбуковата палма не само ще почисти, но и ще овлажни въздуха в стаята.

Английски бръшлян

Той е идеалното стайно растение, ако сте пушач или живеете с такъв. Най-важното му качество е, че поглъща канцерогенните вещества от вторичния дим на цигарите. Освен това пречиства въздуха от бензен и формалдехид. Не подценявайте бръшляна, защото освен полезен той е и декоративен. Пропълзи ли по някоя от стените в дома ви, ще имате чувството, че престъпвате прага на английски дворец от XV в.

Не на последно място се отглежа лесно и не изисква много грижи и поддръжка. Имайте предвид обаче, че плодовете му са отровни не само за котките и кучетата, но и за хората.

Змийско растение

Ако търсите място на змийското растение в дома си, няма защо да се колебаете. Това е спалнята. Причината е, че жълтото цвете умее да приема въглероден диоксид през деня и да отделя кислород през нощта. Не на последно място пречиства въздуха от формалдехида, който се отделя от дървените мебели. Освен това е и много лесно за отглеждане - не е капризно спрямо светлината и е нужно да го поливате едва веднъж на две седмици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X