Напишете дума/думи за търсене

Изолирайте саксийните цветя през зимата

През зимните месеци поддръжката на растителността изисква минимални грижи, но за сметка на това иска правилни решения и методи.

Студеният въздух може много лесно да изстуди почвения субстрат в съда и да повреди корените на растенията в саксии, които зимуват на терасата или на балкона. Тогава надземната част остава без хранителни вещества и вода.

В слънчевите дни вечнозеленият чемшир и рододендронът изпаряват през листата си голямо количество влага, поради което растенията могат да пострадат от недостига ѝ. Това може да се избегне, ако направите подходящо зимно укритие за съответното растение.

За да не замръзва почвата в саксията, обвийте я с материали, които изолират от студения въздух, например фолио с въздушни балончета.

Съвет: С това фолио можете да покривате само саксии, но не и растенията. Върху полиетилена намотайте парчета от стари чували. Като изолиращ материал може да използвате и опадалите есенни листа. Те ще изградят добър въздушен слой. Първо поставете саксията в стар чувал или неплътно я завийте в рогозка. Останалото празно пространство запълнете с листа.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X