Напишете дума/думи за търсене

Глоксиния - цвете за ценители

Ако сте пристрастени към цветята, задължително трябва да имате глоксиния в колекцията си. Прекрасно растение, което заслужава вниманието ви.

Глоксинията или каменното цвете, както още е известно, е познато на градинарите отдавна. Първите растения са открити в Бразилия, откъдето са пренесени и култивирани. Стайните видове, които сега се отглеждат, са различни от цветята, които растат в бразилските джунгли.

Още с откриването на цветето, ботаниците оценили качествата на глоксинията като декоративно растение и я поставили в род Sinningia. В него са включени растения, които са изключителни, дори имат колекционерска стойност за ценители.

Глоксинията прилича на други два популярни вида - африканската теменужка и стрептокарпуса. Като тях цъфти продължително и с прекрасни цветове. Въпреки че изглежда нежно и капризно, цветето се отглежда лесно и не е взискателно. Разбира се, има своите изисквания, с които е препоръчително да се съобразите.

Цвете за колекция

Глоксинията е сред растенията, които притежават колекционерска стойност, което се дължи не само на прекрасния им вид, но и на голямото им разнообразие.

Цветовете на глоксинията са като камбанка и изглеждат като кадифени. Насочени са нагоре и могат да са прости или кичести. Срещат се едноцветни, както и пъстри представители. Затова любителите правят колекция от глоксинии с различни видове.

Грижи

Поставете глоксинията на светло. През зимата може да е на южен прозорец, но през топлите месеци за цветето е по-добре да е на източно изложение. Светлината е фактор, който влияе на цветните пъпки. Ако не е достатъчна, има опасност цветето да не разцъфне.

Глоксинията обича умерена температура - между 18 и 24 градуса. Ако температурата е под 10 градуса, листата и цветовете започват да чернеят. При температури около и над 30 градуса цъфтежът е по-кратък, което не е желателно.

Като най-важна и отговорна грижа се явява поливането. Не бива да мокрите листата и грудката на цветето, за да не загният. Поливайте почвата около грудката. Добър вариант е да сипвате водата в подложката на саксията.

Отглеждайте глоксинията в плитка и широка саксия. Торопочвената смес трябва да е пропусклива, а на дъното да има добър дренаж, за да се оттича излишната вода.

Подхранвайте растението, за да се образуват едри и качествени цветове. Правете го в активния период, като използвате тор за цъфтящи растения с повече калий.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X