Напишете дума/думи за търсене

Какво е най-важното за доброто поливане на цветята

Честотата и количеството на поливките зависят от годишния сезон, околната температура, състоянието на растението и фазата на развитието му а също и от качествата на почвата, големината на съда и мястото му в стаята.

През пролетта и лятото растенията се поливат всеки ден, като през пролетта се поливат по-малко, а през лятото - повече. През есента те се поливат обикновено през ден, а през зимата и още по-рядко. Болните растения трябва да се поливат много внимателно, тъй като причина за заболяването може да бъде не само недостигът, но и излишъкът на влага в саксиите.

Растенията се поливат най-обилно през периода на растеж. Когато растежът им спре, поливките постепенно се намаляват, като се следи почвата в саксиите да бъде леко влажна. Трябва да се има пред вид, че глинестата почва задържа повече влага и изсъхва по-бавно от песъчливата и че колкото по-малка е саксията, толкова по-често трябва да се поливат растенията, тъй като в малките саксии почвата изсъхва по-бързо.

Как да познаете кога е време

Първият признак за недостиг на влага в почвата, ако растението е напълно здраво, е увяхването на листата. Влажната почва е винаги по-тъмна от сухата, но този признак е малко достоверен, тъй като се вижда само повърхността на почвата. Признак за суха почва е и намаленото тегло на саксията.

Определянето по този начин на нуждата на растението от поливане изисква голям опит. Той е най-удобен за малките саксии. Необходимостта от поливане на големите растения се определя при почукване на саксията - ако звукът е глух, почвата е влажна, а ако е звънлив, е суха.

За правилна се смята тази поливка, при която водата овлажнява цялата почва в саксията, а излишната изтича в подложката под нея. След 1-2 часа част от водата в подложката се всмуква от почвата, а останалата може да се излее.

Каква вода да използвате

Най-добре е да се полива с дъждовна или със снежна вода. Цветарите отдавна са забелязали благоприятното влияние на снежната вода върху саксийните растения. Опитно е установено, че снежната вода ускорява растежа и развитието на растенията. Освен това тя не засолява почвата. Влиянието на тази вода е особено забележимо при цикламите - те цъфтят обилно, цветовете им са по-ярки, а цъфтежът по-продължителен.

Снежната вода влияе положително и върху развитието на хризантемите, игликата, бегониите, папратите, мушкатото и на други стайни растения.

Стайните растения може да се поливат и с езерна и речна вода. Водата от водопроводите трябва да престои преди поливане.

През лятото при палмите, драцената, фикусите и цитрусовите видове водата в поднложките може да се остави до пълното и всмукване, а при папратите, циперуса, блатните и водните растения в подложките трябнва да има непрекъснато вода. Необходимо е обаче да се следи тя да не плесеняса. Задължително е да се полива в края на саксията, за да не се мокрят стъблата и листата на растенията и да не се подкопава почвата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X