Напишете дума/думи за търсене

Какво лекува мушкатото

Мушкатото е многогодишно декоративноцъфтящо растение с мъхести стъбла. То достига до височина 80 см и има специфични бъбрековидни месести листа. Обикновено расте в храстовидна форма, като цветчетата са скупчени на групички по двадеситина на едно стъбло, обагрени в най-различни цветове (от бяло през всички нюанси на розовото до червено). Възможно е да започне да “пълзи” надолу по-саксията, а някои видове образуват пищни стъпаловидни каскади.

Кратка визитка

Мушкатото е любимо на много домакини, защото се отглежда лесно, не е претенциозно цвете и може да се сади както в саксии на балкона, така и на лехи в градината. Родината му е Южна Африка, а на света е познато като Pelargonium zonale. То е най-разпространеният вид мушкато сред повече от 400 от рода Pelargonium и сред 200 разновидности от този вид. Името му има гръцки произход и означава щъркел. Получава името си от холандския ботаник Йоханес Бурман, който го открива през 1738 г. и оприличава съцветието на формата на главата на щъркела. В България пък името му е доста простичко и произхожда от мушкане, защото просто трябва да откъснеш клонче и да го мушнеш в почвата и то само се прихваща.

Снимки: Pixabay
Снимки: Pixabay

Как се сади

Растенията се засаждат на около 20 см едно от друго. Може да се отгледа от семена или стъблени резници през септември, но може и през друго време. Резниците се отрязват на 3-4 мм. под коляното и се оставят да позасъхнат няколко часа. Засаждат се в почва, примесена с пясък или перлит. Презимуват на светло и не прекалено топло място. Напролет се засаждат на постоянно място, като впоследствие се пензират, за да се получи гъсто и красиво цъфтящо растение. Най-добре е да ги разсадите сега, в средата на януари, за да се радвате на красиви цветове по Великден.

Поливане

Добре е да поливате обилно цветето в периода на растеж и цъфтеж, но без да се задържа вода. Не е добре да се прекалява с поливането, защото цветето може да забави цъфтежа си.

През зимния период, когато мушкатото е в покой, се полива рядко и пестеливо, само при пресъхване на субстрата.

Поливайте го с престояла поне едно денонощие вода. Водата се изсипва в подложката, а не направо в саксията. През топлите месеци мушкатото се полива два пъти седмично.

Как се тори

Мушкатото предпочита глинесто-хумусна градинска почва, като най-добре е да се приготви субстрат от 3 части градинска пръст, 2 части пясък и 1 част угнил оборски тор с добри дренажни свойства. Веднага след като го разсадите, е добре да го подхраните с тор, съдържащ азот. Това ще ускори образуването на зелени леторасли. Ако го подхраните с тор от калифорнийски червеи, със сигурност ще ви се отблагодари с ярки, едри, кичести цветове.

Съветът на градинаря

Много е важно да се отстраняват сухите листа и цветове, прекалено дългите филизи се скъсяват. Това се прави преди прибирането на мушкатото през есента. Така ще имате и резници за засаждане и подаряване. Намалява се поливането до минимум. Прибира се в светло помещение, в което температурите не падат под 5 градуса. Висящите сортове е по-добре да зимуват като резници, като се поливат от време на време.

Кога и как цъфти

Мушкатото може да ви радва с красиви цветове от април до октомври, ако се грижите правилно за него. То обича топлината и плодородната почва, предпочита слънчеви до полусенчести места, но вирее при температура между 10 и 25 градуса. Цъфтенето и доброто състояние на растението първостепенно зависи от качеството на изпълнението на подрязването. Затова е необходимо отделянето на излишните или засъхналите стъбла да става с остър и дезинфекциран инструмент. Не бива обаче да използвате ножица, защото тя прищипва летораслите и нарушава тъканта на мястото на срязването.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X