Напишете дума/думи за търсене

4 идеи за съхранение на мушкатото

Самото мушкато не е претенциозно към светлината, особено през зимата в периода на активна почивка и възстановяване на силите. Когато мушкатото се прибере в тъмно и хладно помещение, целият процес на развитие се прекратява. Единствената грижа е поливка веднъж в месеца или когато се наложи, колкото да не пресъхва напълно кореновата система.

Периодът на покой може да продължи, докато започне да се увеличава светлата част от денонощието и температурите се покачат.

Ако цветето се съхранява на светло, развитието му не се прекратява. Дори малкото светлина в късите зимни дни провокира растеж, макар и бавен. Почивката в този случай не е почивка, нито за цветето, нито за собственика. Необходими са повече поливки и грижи.

Независимо обаче къде съхраняваме мушкатата, в повечето случаи те оцеляват и цъфтят и на следващата година.

Напоследък се налагат интересни и нетрадиционни методи за съхранение.

Единият е растенията да се изкоренят и почистят, след което да се окачат на тел или простор с корените нагоре. Помещението в този случай трябва да е хладно и тъмно или с оскъден достъп на светлина.

Вторият начин отново се прилага на изкоренени растения. Те се увиват във вестници и се нареждат в кашони по няколко. Кашоните се прибират на защитено от влага място, а от време на време растенията трябва да се пререждат и да се овлажняват вестниците.

Всеки сам преценява как да съхрани цветята си през зимата според възмножностите, които има. За тези, които искат на всяка цена да ги опазят препоръчваме сигурният вариант - съхранение на старите растения, но и залагане на резници за всеки случай. Младите растения се вкореняват за около 3-4 седмици и започват да цъфтят много преди майчините.

Както и да подходите не забравяйте - цветята обичат хората.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X