Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за индришето

Пряката слънчева светлина е важна за растежа. Най-доброто място за индришето е слънчевото. Ако растението е на по- сенчесто място, то расте високо, става слабо и крехко. Решението е периодично да се подрязва, за да може да се сгъстява и да се поддържа компактна форма.

Дъхавото мушкато не обича много вода

Предпочита леки засушавания пред това да плува. За това си има причина - листата са покрити с множество власинки, които пречат на изпарението на вода от листната петура. Ако се прекали с поливането, се стига до загниване на корени, на кореновата шийка или на цялото растение.

При периодични и дълги засушавания пожълтяват първо старите листа, след това покафеняват и опадат. Това е защитна реакция - растението е живо и при възстановяване на поливките се възстановява и то.

Индришето не е голям лакомник. Ако е насадено в градината, то няма нужда от допълнително подхранване през активния период. Ако пък е в саксия,

едно подхранване месечно

с балансиран тор е напълно достатъчно. Дозата, препоръчана от производителя, се разрежда двойно. Най-подходящият срок за първото подхранване след зимния покой е когато растението се събужда, а след него - само ако има нужда. През зимата не се подхранва.

Подстригване и прическа

се правят пролет и есен. Индришето има сили да се възстанови и сгъсти, ако се ореже през пролетта. Иначе няколко летораста започват да гонят висините и да се налагат допълнителни грижи против пречупването им. По-големи растения понасят орязване по всяко време на годината. Компактните растения са по-лесни за поддръжка и по-здрави по отношение на атмосферните условия.

В късната есен се прави зазимяване. Орязват се всички леторасти на около десетина сантиметра над почвената повърхност. Растението се внася на тъмно и хладно място, за да се приспи. Полива се много рядко, колкото да не изсъхне тотално. Държи се в състояние на покой няколко месеца и когато денят започне да расте, се поставя на светло, за да се събуди. Времето за изнасяне на открито е щом премине опасността от слана и мразове.

От неприятелите

най-често има проблем с белокрилка, листни въшки или щитоносни. Нападения от тях се случват изключително рядко, заради аромата на растението. Ако се наложи третиране, то може да бъде със сапунена вода или някакъв друг натурален инсектицид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X