Напишете дума/думи за търсене

Рецепти с индрише за различни болежки

* Чай от индрише влияе благотворно на имунната система. Приготвя се от няколко прясно откъснати листа, запарени във вряща вода. Поради сладникавия вкус на индришето захар може да не се добавя. Този чай помага и при безсъние и аритмия.

* За подобряване на храносмилането - преди ядене се вземат 1-2 пресни листа, които се сдъвкват и поглъщат. По този начин се повлиява и високо кръвно налягане.

* При кожни проблеми като акне се приготвя маска от десетина счукани листа с 2-3 капки зехтин. Трябва да се получи еднообразна кашичка. Нанася се върху проблемните участъци за няколко минути, след което се измива с хладка вода. Същата маска може да се приложи и при гнойни рани.

* При заболяване от диабет се приемат 2-3 листа 30 минути преди ядене. Това намалява повишаването на кръвната захар. Друг начин за справяне с кръвната захар е, когато цели листа се накиснат в силна ракия и престоят така в хладилник. Съдържанието потъмнява до прозрачен кафяв цвят и е готово за консумация. Една супена лъжица преди ядене е достатъчна. Въпреки всичко консултацията с лекар е задължителна!

* При суха кашлица десетина листа индрише се счукват, смесват се с мед и се консумират няколко пъти дневно по една супена лъжица. Друг начин е няколко листа да се сварят заедно с босилек и отварата да се приема 3-4 пъти на ден.

* При отит се накапва в ухото капка от смачкано листо от идрише. Не се прилага при деца!

Маслото от индрише се използва и в козметиката за парфюми, кремове с дезинфектиращ ефект, тоник за стягане на порите и почистване на мазна кожа. Терешето намира приложение и в ароматерапията самостоятелно или в комбинация с други аромати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X