Напишете дума/думи за търсене

Как помага индришето на здравето (+рецепта на Димков)

Ароматното растение има антисептично, дезинфектиращо и противоалергично действие. Стимулира сърдечно-съдовата система и успокоява при нервно напрежение. Помага при високо кръвно налягане, намалява кръвната захар и действа доста добре при безсъние.

Вкусът на индришето е свеж, леко нагарча, но е приятен. При някои сортове има лимонова жилка. Ароматът му напомня роза и свежа мента и е с фруктов оттенък.

Може да добавяте от ароматното растение към компоти и салати. Особено приятно е съчетанието му с конфитюри от праскови, круши, дюли, грозде, смокини, тиква и круши.

Прибавя се сурово към салати, ликьори и торти

Свежото индрише или прясно изцеден сок от него е приятна добавка към плодови салати. Най-вкусно и полезно е, когато се прибавя към пресни сезонни плодове и зеленчуци. Може да се комбинира и със смлени сурови ядки или с него да се овкусяват салати от сурови зеленчуци. За него се знае, че подобрява храносмилането. Често го прибавят към по-екзотични рецепти и зелени салати заедно с копър и магданоз. Леко намачкани, листата му се добавят и към коняци и ликьори, тъй като ароматът му е доста приятен. Със сироп от сурово индрише се приготвят и ароматизиращи есенции за торти, кремове и сладоледи. Такъв сироп можете да си направите, като наредите в буркан накъсани пресни листа, които поръсвате със захар. Така се оставя да престои една седмица на топло и често се разклаща. След това се прецежда и сиропът е готов за употреба.

Запарката нормализира сърцебиенето

Ако имате проблеми с кръвното налягане, направете си запарка от растението. Тя може да ви подейства и кръвоспиращо и запичащо. Освен това нормализира сърцебиенето. Когато си правите запарка от индрише, използвайте надземната част и предимно листата, които се берат по време на цъфтежа. 20-30 листа се нарязват на много ситно и се смесват с мед и лимонов сок. Приемат се по 1 ч.л. преди ядене 3 пъти на ден. Запарката се приготвя, като 2 ч.л. листа се залеят с чаша вряла вода. Пие се по 50 мл преди ядене 3-4 пъти дневно. При диабетици и хора с високо кръвно налягане се препоръчва консумирането на 2-3 свежи листа от индрише или 6-9 изсушени половин час преди ядене.

рецепта на Петър Димков срещу анемия, сърдечни болести и слаби нерви

500 г чист пчелен мед; 20 зелени листа от индрише

с дръжките (смлени; 20 ядки сурови бадеми (счукани);

4 месести лимона (смлени); 1 с. л. канела

По желание към получената смес може да добавите и по 20 мл тинктура от валериан, мента и глог. Яде се по 1 с.л. 3 пъти на ден, 2 часа след ядене. Сместа трябва да се разбърква добре преди всяко ядене.

при суха кашлица

2-3 листа от индрише, 2-3 с. л. босилек, 2-3 счукани ореха с черупките се сваряват в 500 мл вода за около 5 минути. Получената отвара се изпива на 3-4 приема за един ден. Подсладете я с небет шекер или с мед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X