Напишете дума/думи за търсене

Какво лекува мушкатото

Какво лекува

Мушкатото е доста използвано в народната медицина. То се прилага при зъбобол, болки в ушите, проблеми с нервната система и др.

При болки в ушите вземете малки листа, измийте ги, подсушете ги, намачкайте леко и завийте като тръбичка, след което сложете във възпаленото ухо.

Ако ви сълзят очите, сложете в чаша вряща вода 2 супени лъжици изсушени листа от мушкато. След като престоят 10 мин, намокрете памучни тампони и поставете върху клепачите на очите си в продължение на 15 мин. За облекчаване на главоболието вземете няколко листа и ги смачкайте, сложете ги на челото си и на слепоочията си.

При високо кръвно направете следната запарка: 1 супена лъжица сухи листа от здравец сложете в 200 мл вряща вода. Оставете да се охлади и вземайте по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден преди хранене. Също може да вържете с меко парче плат или бинт пресни листа от мушкатото върху китката си.

Ако имате сърбеж по кожата, пийте запарка от 2 с. л. сухи листа от мушкато и 2 чаши вряла вода. Оставете да се охлади и пийте по половин чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Мушкатото помага и при гастрит, като дъвчете по едно листо мушкато на ден като дъвка, докато преглътнете сока му.

При камъни в бъбреците вземете 10 пресни листа и ги сложете в 500 мл вряла вода. Сипете запарката в термос и оставете да кисне един час. След това прецедете и пийте по 150 мл 15 минути преди ядене.

Ако имате зъбобол, вземете едно листо от мушкато и го смачкайте, след което го сложете на болния зъб. Трябва да стои там поне половин час. За това време болката ще се притъпи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X