Напишете дума/думи за търсене

Как да събудим мушкатото след зимния покой

Презимувалите мушката и сакъзчета имат нужда от най-много грижи именно в ранната пролет. В зависимост от начина на съхранение тези растения се разбуждат по различен начин.

Най-важно е да се запомни, че има период на приспособяване към новите по-светли и топли условия. Особенно внимателно трябва да се подхожда и с поливките. Малкото листна маса не поема и не изпарява много вода, затова умерените поливки са от съществено значение. Водата да е толкова, че да не се стига до загниване, но и растенията да не страдат от суша.

Баланс и хармония са необходими не само в поливането, но и в температурата и осветлението.

От мазето се изнася на светло и топло

Мушкатата са едни от най-лесните цветя за отглеждане, но въпреки това си имат своите особености. Една от тях е, че когато изпитват дефицит на светлина, те издължават междувъзлията, за да я търсят. Долните листа пожълтяват и отмират, а стъблото се оголва по дължина. Листата по върховете са двигателят, които задвижва сокодвижението.

Когато такива растения се местят от тъмно и хладно на светло, желателно е първо да се приспособят преди да се орежат, за да се оформи храстчето. Идеята е растението да се събуди и да започне активно сокодвижение. Тогава процесите в растението са оптимизирани и едничката цел е то да се разлисти, да разцъфти и да зарадва притежателя си. Все пак, не е фатално и веднага да се орежат. Възможността да се преполеят обаче е по-голяма.

Резитба се прилага само на добре полято растение. В противен случай рискуваме то да няма сили да се разлисти. Отстраняват се леторасти до 10-15 см от основата или така, че да останат поне 5 възела. Препоръчително е първите цветове да се отстранят. Това пренасочва силите към растеж.

Ако пеларгониумът няма нужда от пресаждане, започва подхранването. Добре е първите 2-3 внасяния да съдържат повече азот. А при следващите се увеличава количеството на фосфора и калия. Имайте предвид, че пеларгониумите нямат нужда от много и чести подхранвания. Пресадени растения не се подхранват с течни торове веднага, но към новия почвен субстрат може да се прибавят комплексни бавноразградими.

Пеларгониуми, прекарали зимата в кашон с вестници, както и висящите в гаража първо се накисват. В зависимост от състоянието на мушкатата в този случай се решава как да се подходи.

Ако растенията са запазили сравнително добър външен вид, а кореновата система е здрава и сочна, могат да се засадят още същия ден. Но първо трябва корените да се накиснат за няколко часа, за да поемат вода. Желателно е това да стане рано сутрин, а в късния следобед да се засадят в почва.

Когато, обаче състоянието на растенията не е много добро (прекалено много пожълтели, отмрели листа, повредени стъбла и т.н.) първо се почистват. Отмрелите тъкани се режат до здраво.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X