Напишете дума/думи за търсене

Тайните на разкошните саксийни цветя

Жестоката диета, на която растенията в саксии са подложени продължително време, когато те страдат от остър недостиг на хранителни вещества обикновено води до заболявания. Растенията губят съпротивителните си сили. Следните съвети ще ви помогнат да се справите с проблема:

Практически всички растения обичат захар, а кактусите въобще са луди по нея. Преди поливане може да разсипете 1 ч.л. захар на повърхността на почвата в саксията или да полеете растението със сладка вода - половин чаена лъжичка захар на половин чаша вода.

Добър ефект дава подхранването на цъфтящите растения с рициново масло - 1 ч.л. на 1 литър вода по време на формирането на цветните пъпки.

Много полезна за цветята е дървесната пепел (и като подхранване, и като профилактика срещу заболявания). За приготвянето на пепелния разтвор трябва да залеете 1 с.л. пепел с 1 литър гореща вода и да оставите за 1 седмица, като разбърквате отвреме навреме. Поливането с такава вода се прави 1 път на 10 дни.

Много полезно е да поливате растенията със следната настойка - кори от цитрусови плодове се заливат с вода и престояват едно денонощие. Това е всичко.

Опръскването на стайните растения с разтвор на аспирин прекрасно повишава техния имунитет. Една таблетка се разтваря в 1 литър вода.

Разреденият сок от алое също е подходящ за всички разпространени стайни растения. 1 ч.л. сок се разрежда в литър и половина вода.

Веднъж месечно поливайте фикусите с подсладена вода. На 1 литър вода се слага 1 ч.л. захар. Листата на тези растения може да се полират с мляко. Това им придава блясък и красота.

Гъбената настойка ще помогне на растенията да изглеждат здрави и красиви. Накиснете наситнени ядливи гъби в пропорция 1:1. След денонощие излейте водата, и отново залейте гъбите. След още едно денонощие гъбената вода е готова за поливане.

Теменужките много обичат следното подхранване: вземете ампула витамин В12 и я разтворете в 1 литър вода. С това може да ги подхранвате 2 пъти в месец.

Банановата кора, която е богата на калий, фосфор и магнезий, може да се използва при пресаждането на растенията. Върху дренажния слой настелете нарязана на дребно бананова кора, засипете я с почва и посадете растението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X