Напишете дума/думи за търсене

13 начина за използване на банановите кори в домакинството

За ползата от бананите знаем много, но малко за това как може да използваме корите им. Затова и по навик ги изхвърляме. А те имат доста полезни функции.

- В тях се съдържат много витамини и други полезни вещества. Затова ако искате да се възползвате от тях, ги измиите и ги поставете в кипяща вода за 10 минути. Прецедете и оставете течността да изстине, а после я добавяйте към любимите си сокове и шейкове.

- Благодарение на високата концентрация на минерали, корите може да се изполват за избелване на зъбите. Търкайте ги с меката част на кората след традиционното измиване с четка и паста, а после изплакнете водата.

- Пак с меката част може да правите масаж на лицето. Получава се мек пилинг, но и подхранване и овлажняване.

- Те са добра защита срещу листни въшки. Затова поставете точно под повърхността на почвата на стразащи растения малки парченца от бананова кора. Листните въшки не обичат газовете, които се отделят при гниенето на кората.

- Добавянето в компоста е един от най-лесните начини за използване на банановите кори. Съдържащите се в тях калий и фосфор помагат на развитието на кореновата система на растенията и подобряват цялостното им състояние.

- Кожените обувки ще изглеждат много свежи, ако бъдат обстривани с меката част на кората.

- Помагат и за интензивно подхранване на разсада или на семената. Трябва да се поставят малки парченца на дъното на саксията, така че да не се опират директно в корените или семената.

- Ако всяка вечер преди сън натривате упорита брадавица, има доста голям шанс тя скоро да изчезне.

- Сърбежът след ухапване от комар и други раздразнения на кожата преминават бързо, ако мястото се натрие с меката част на бананова кора.

- Месото ще е по-крехко, ако на дъното на тенджерата или тавата, в която ще го готвите, поставите бананови кори. Тази хитрина се използва в азиатската кухня. Необходимо е обаче корите да са добре измити, а от твърдата им страна да са изрязани всички наранени участъци или такива с друг цвят. Това се налага, за да е сигурно, че в храната няма да попаднат химикали от обработката на бананите.

- Листата на растенията стават здрави и лъскави, ако се почистват с мекото на банановите кори.

- Те са отлична добавка към храната за домашните кокошки, прасета, зайци.

- Плодовите киселини в кората почистват отлично чрез натъркване сребърни изделия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X