Напишете дума/думи за търсене

Тънкости при отглеждане на стайна теменужка

Африканската виолетка, както е едно от имената на това цвета, се присажда веднъж годишно.

Препоръчително е това да се прави през пролетта или есента. Необходимо е при пресаждането да се съблюдава дълбочината на засаждане. Плитко засадените растения са изключително нестабилни и не цъфтят добре, а дълбоко засадените могат да изгният. Растение с пъпки не трябва да се пресажда, тъй като това значително ще забави цъфтежа.

Гниенето е проблем много типичен за теменужките. Още щом забележите симптоми на гниене, трябва внимателно да се извади растението от саксията и да се проверят корените и стъблото. Ако корените са кафяви и лесно се чупят при допир, те трябва да бъдат отстранени. Ако стъблото е загнило, трябва да се премахнат всички гнили листа и след като просъхне малко, да се посади отново. За да се избегнат подобни неприятни последствия, трябва да се спазват правилата на поливане.

Може да възникнат и други проблеми: жълтите петна по листата например свидетелстват за попадане на пряка слънчева светлина върху растението, а плесен по листата се появява в резултат на опръскване на цветето с капки вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X