Напишете дума/думи за търсене

Как се отглежда петунията и какво лекува

Едва ли има домакиня, която обича цветята и не е имала в дома си поне една саксия с петунии. Широко използвани са за цветни лехи и бордюри в паркове и градини, отглеждат се и на балкони.

Цветето е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae). Името му произлиза от Бразилия, откъдето получава и названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) заради огромната прилика между двете растения.

Петунията има разклонено стъбло и цветове като фунийки. Цъфти от май до късна есен. Размножава се през февруари-март чрез семена. Цъфти от май до късна есен с водопад от цветове при каскадните сортове и богата цветова гама. 

Петунията произхожда от тропичните части на Южна Америка и най-вече на Бразилия. През 1881 година Теодосия Шепърд от Калифорния изпраща пакетче със семена на известния тогава търговец на семена Питър Хендерсън. Те били от отглежданите от нея най-ранни хибридни петунии от вида Superbissima, наречени по-късно “гигантски петунии от Калифорния”. Шепърд започва да се занимава с цветарство - отначало за да подпомогне финансово семейството си, по-късно става професионален производител на рози, семена и луковици.

Как се сади

Петунията се сади от семена или резници. От семена засяването обикновено става в закрити помещения от януари до април. За целта се използва богата на хранителни вещества, но лека почва, най-удачна за е торф. Засяват се нарядко, с голямо разстояние между тях. Не е нужно да се заравят семената, достатъчно е леко да се притиснат към почвата. Разсад се прави в отопляеми парници или полиетиленови оранжерии през февруари-март. При домашни условия разсяването се прави директно в цветната леха през април. Така съкращавате пикирането (местене в по-голям съд), не се разкъсват младите коренчета, междувъзлията са силно скъсени.

Каскадните сортове се произвеждат от резници. Още като разсад изискват умерено поливане, добре запасени с хранителни елементи почви, обилно слънцегреене. За да красят балкона цяло лято, препоръчваме петунията да се засажда в самополивни сандъчета. Няма опасност от преполиване. Развива се много добра коренова система. След израстването й и обхващането на почвата петунията има достъп до влагата в двойното дъно. В него има постоянен запас от вода и така ще разчитате на добра коренова хидратация.

Как се тори

За да се радвате на обилен цъфнеж на петуниите, подхранвайте ги редовно. Това трябва да започне една седмица след засаждане на растенията на постоянно място. На всеки 7 до 10 дни подхранвайте растенията с комплексни торове, най-добре с такива високо съдържание на калий. Торенето продължава до август.

Внимание! Използването на неизгнил тор или азотни торове намалява цъфтежа.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X