Напишете дума/думи за търсене

Как се отглежда петунията и какво лекува

Едва ли има домакиня, която обича цветята и не е имала в дома си поне една саксия с петунии. Широко използвани са за цветни лехи и бордюри в паркове и градини, отглеждат се и на балкони.

Цветето е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae). Името му произлиза от Бразилия, откъдето получава и названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) заради огромната прилика между двете растения.

Петунията има разклонено стъбло и цветове като фунийки. Цъфти от май до късна есен. Размножава се през февруари-март чрез семена. Цъфти от май до късна есен с водопад от цветове при каскадните сортове и богата цветова гама. 

Петунията произхожда от тропичните части на Южна Америка и най-вече на Бразилия. През 1881 година Теодосия Шепърд от Калифорния изпраща пакетче със семена на известния тогава търговец на семена Питър Хендерсън. Те били от отглежданите от нея най-ранни хибридни петунии от вида Superbissima, наречени по-късно “гигантски петунии от Калифорния”. Шепърд започва да се занимава с цветарство - отначало за да подпомогне финансово семейството си, по-късно става професионален производител на рози, семена и луковици.

Как се сади

Петунията се сади от семена или резници. От семена засяването обикновено става в закрити помещения от януари до април. За целта се използва богата на хранителни вещества, но лека почва, най-удачна за е торф. Засяват се нарядко, с голямо разстояние между тях. Не е нужно да се заравят семената, достатъчно е леко да се притиснат към почвата. Разсад се прави в отопляеми парници или полиетиленови оранжерии през февруари-март. При домашни условия разсяването се прави директно в цветната леха през април. Така съкращавате пикирането (местене в по-голям съд), не се разкъсват младите коренчета, междувъзлията са силно скъсени.

Каскадните сортове се произвеждат от резници. Още като разсад изискват умерено поливане, добре запасени с хранителни елементи почви, обилно слънцегреене. За да красят балкона цяло лято, препоръчваме петунията да се засажда в самополивни сандъчета. Няма опасност от преполиване. Развива се много добра коренова система. След израстването й и обхващането на почвата петунията има достъп до влагата в двойното дъно. В него има постоянен запас от вода и така ще разчитате на добра коренова хидратация.

Как се тори

За да се радвате на обилен цъфнеж на петуниите, подхранвайте ги редовно. Това трябва да започне една седмица след засаждане на растенията на постоянно място. На всеки 7 до 10 дни подхранвайте растенията с комплексни торове, най-добре с такива високо съдържание на калий. Торенето продължава до август.

Внимание! Използването на неизгнил тор или азотни торове намалява цъфтежа.

Поливане

Полива се в подложката на съда за засяване или чрез пулверизатор. Температурата на водата трябва да е 20-22 градуса. Поникват за 7-10 дни. Младите растения се пикират 1-2 пъти, като преди изнасянето трябва да са в 7-8 см саксийка.

Кога и как цъфти

Петунията много обича топлината и светлината. Ако искате да имате здрава и красиво цвете вкъщи или в двора, е необходимо да изберете открити слънчеви места с глинести или песъчливи почви, въпреки че за нея е подходяща всяка плодородна почва. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе вар (от 200 до 300 грама на квадратен метър).

Това цвете цъфти от май до късна есен. Ето и кои са най-разпространените видове петуния:

- Petunia superbissima – с широки листа и по-едри цветове с накъдрена периферия;

- Petunia hybrida pendula – с висящи стъбла;

- Petunia hybrida nana compacta – с гъсти стъбла и дребни цветове;

- Petunia hybrida grandiflora – с големи цветове.

Най-често се създават хибридни форми на разновидностите Petunia axillaris (бели петунии) и Petunia integrifolia (виолетови петунии).

Съветът на градинаря

Петуниите обичат слънцето и водата. Не е капризно цвете, но ако се отглежда в саксии, трябва редовно да бъде подхранвано с комбиниран тор за цветя. Важно е да знаете, че тези цветя не обичат вятъра, затова трябва да бъдат поставени на място, където няма да бъдат подложени на течение, за да може да се развиват. Също така много от видовете са чувствителни към дъжд и силен вятър, затова трябва да внимавате къде ги садите. В началото поливайте умерено, а през лятото не допускайте изсъхване, защото листата прегарят. Подхранват се често, най-малко 2 пъти в месеца, с богати на калий торове. Пръска се предпазно за листни въшки, белокрилки и брашнеста мана. Редовно се почистват прецъфтелите цветове и жълтите листа. В случай че листата на петунията почнат да пожълтяват или да увяхват, намалете поливането, тъй като една от основните причини за това е загниването на корените. За да бъде спасено цветето, пресадете в друга саксия или почва.

Какво лекува

От цветовете на петунията се прави популярно лекарство за безсъние, което се препоръчва от народните лечители в Коста Рика. То се пие под формата на чай и се приготвя със свежи накълцани цветове и няколко листа от петуния, залети с 1 чаши гореща, но не вряла вода. Отварата се оставя да престои 25 мин, без да се похлупва съда. След това се прецежда, подслажда се с кленов сироп и се ароматизира с ванилова есенция. Добре е чаят да се отпива бавно и на малки глътки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X