Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-популярните цветя за висяща кошница

Изборът на растения за висящите лехи е огромен: освен традиционните бегонии, вербени, мушкато, латинки, лобелия, сега са много популярни и ампелните петунии, а също така и сурфиниите, диасцията, дихондрата, бакопата, сцеволата и други.

Бегония

Бегонията предпочита слънчево местоположение, затова дори и на лека полусянка растението се изтегля и губи декоративността си. За нея е подходяща лека почва, богата на хумус и със слабокисела реакция. Най-доброто време за поливане на бегонията е ранната сутрин или вечерта.

При неправилни грижи бегонията може да хвърли листата и пъпките си. Причината може да бъде недостатъчна влага в почвата и влажността на въздуха около растението.

Вербена

Вербената е едно от тези растения, които почти не изявяват никакви претенции, започват да цъфтят от пролетта и спират чак през есента. Тя е светлолюбива, расте добре и цъфти на слънчево топло място, почвата трябва да е рохкава, наторена. Предпочита глинеста, не много мокра почва, съдържаща хумус. Вербената не понася пресния оборски тор, а при излишък на азот развива голяма вегетативна маса и почти не цъфти.

Може да боледува от недостатък на слънчева светлина и повишена влажност.

Мушкато

Мушкатото е слънцелюбиво, топлолюбиво и сухоустойчиво растение. Мушкатото е много подходящо за слънчево място, нуждае се от глинеста почва и умерено поливане. Изобилието от азот съдейства на растежа на листата и се явява причина за слаб цъфтеж.

От март до август мушкатото се нуждае от подхранване веднъж на седмица с комплексни минерални торове в половин доза от препоръчаната на опаковката.

Латинка

Латинката е светлолюбиво растение. Почвата й трябва да е леко дренирана, глинеста или песъклива, богата на хумус. Голямо значение за латинката има подхранването с торове с повишено съдържание на фосфор, който стимулира цъфтежа на растението.

Латинката трябва да не се полива често, но обилно и само тогава, когато просъхне леко почвата. Имайте обаче предвид, че и недостатъка на влага влияе болезнено на растението.

Лобелия

Лобелията бива едногодишна и многогодишна. Многогодишната лобелия се нуждае от укритие през зимата. Почвата й трябва да е влажна, богата на хумус. Най-добре расте на слънчево място или в лека полусянка. Семената на едногодишната лобелия се засяват през януари-март, разсадът се изнася на постоянното място в края на май.

Сурфиния

Петунията е много светлолюбиво и топлолюбиво растение. Най-добре расте на плодородна земя със слабокисела реакция. Тя е сухоустойчива култура, но се отзовава добре на редовно поливане.

Сурфинията пък е най-красивата сред висящите петунии. В топлото слънчево лято сурфинията достига дължина на клонките до 80-100 см. Грижите за сурфинията, както и за минипетуниите включват поливане по 2 пъти на ден и подхранване по 2 пъти на седмица.

Диасция

Диасцията обича слънчево, топло място и леки, песъкливи почви. Излишъкът на азот в пръстта стимулира образуването на клонки и отслабва цъфтежа. Затова почвата трябва да не е прекалено плодородна, но рохкава, леко пропускаща влагата.

Диасцията е достатъчно сухоустойчива, но в горещините трябва да й осигурите обилно поливане.

Дихондра

Дихондрата има няколко вида окраски, затова е предпочитано растение за настаняване във висящи кошници и контейнери. Това е листно-декоративен стелещ се многогодишен вид. За да расте добре, предпочита слънчево или полусенчесто място.

Почвата трябва да е глинеста, а поливането да е умерено.

Бакопа

Бакопата се явява многогодишно растение, но обикновено се използва като едногодишно. Цъфти от пролетта до есента. Растението се използва в качеството на ампелно, тъй като филизите му могат да достигнат дължина до 60 см. Разполага се на слънчево място или в лека полусянка.

Бакопата не понася преовлажняване на субстрата или пък пресушаването му, така че трябва да поливате растението на малки дози.

Сцевола

Сцеволата прекрасно допълва композицията с ярки едногодишни растения и е устойчива на дъждове и ветрове, които се вихрят по балконите.

Расте както на слънчево място, така и на полусянка. Почвата, която трябва да е в саксията или кошницата, трябва да е рохкава, наторена, постоянно овлажнена. Сцеволата може да зимува в прохладни помещения (10 градуса) при умерено овлажняване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X