Напишете дума/думи за търсене

С какво да подхраним петуниите

Петунията е любимо растение за много хоби градинари, защото цъфти почти през цялото лято, а цветовете и формите й са в изобилие. Освен това петунията може да се отглежда както в градината на открито, така и в саксии на перваза на прозореца.

За да можете през цялото лято да се радвате на пищни цветове, трябва предварително да отгледате разсада.

Започнете с торене на разсада

Когато се появяват първите 3-4 здрави листенца, може да започнете с първото подхранване. При преместването на младите растения в по-голям съд, на дъното на новата саксия се сипва малко универсален тор.

Наблюдавайте разсада си през следващите дни. Ако всичко върви добре и растенията се развиват нормално, можете да пристъпите към повторно подхранване. Използвайте комплексен тор, който е богат на азот. Постепенно заменяйте азотните торове с такива богати на калий. Най-добре е да редувате поливането и подхранването с течни торове като внимавате да не преовлажните почвата, защото това ще подейства зле на младите коренчета. Най-добре е да поливате в подложката на саксията. Така растението ще поема само нужното му количество вода.

До тук говорихме за подхранването на разсада от петунии след пикирането, но не трябва с това да спираме. За да имате красиви и пищни цветя трябва да продължите подхранването. Торенето на разсада трябва да става три пъти седмично, като се редува с естественото поливане. За подхранването използвайте комплексни торове за цветя обогатени с микроелементи и разредени 1:10 оборски тор.

Още съвети:

- Поливайте с престояла вода. Когато е много слънчево и горещо най-добре е поливането да се прави вечерта. Така цветята ще имат време през нощта да извлекат всички полезни вещества, а намокрените листа няма да изгорят от силното слънце.

- Органичните торове слагайте в ямките под корените на растението, а листата пръскайте с минерални торове.

Торене на „възрастни“ петунии

Когато прехвърлите разсада на неговото постоянно място грижите за петуниите не спират. Те се определят от мястото на засаждане и от нуждите на растението. Ако сте засадили цветята на открито място, което е добре дренирано и подхранено, на практика растенията не се нуждаят от допълнителни грижи. Но, ако ще отглеждате петуниите в сандъчета, е естествено скоро растението да извлече от почвата всички полезни хранителни вещества. Да не забравяме и за дъжда, който отмива почвата.

За да се избегне това, когато пълните саксиите, в които ще растат петунии, използвайте специалния гранулиран тор, който има дълготраен ефект. Тези гранули са разработени така, че хранителните вещества, необходими за всички растения, се отделят равномерно и продължително.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X