Напишете дума/думи за търсене

Защо хората вярват в псевдонауките?

Има хора, независимо от нивото им на образование и достъп до информация, които са силно привлечени от псевдонауките.

Хомеопатия, рейки и астрология намират публика в индивиди, които се надяват да намерят отговори на своите въпроси в области, които нямат нищо общо с науката или истината.

Психолози, учени и социолози все още се чудят защо хората вярват в неща, които не могат да бъдат доказани. Научният писател и историк Майкъл Шърмър коментира това в книгата си „Защо хората вярват в странни неща: псевдонаука, суеверие и други обърквания на нашето време.”

Той казва, че някои от причините са липсата на критично мислене, по-малкото четене и повече телевизията, страхът от науката и образованието на човека. Но изглежда, че има друга още по-изненадваща причина: хората вярват в лъжливите науки, защото се чувстват добре. Те ги харесват, защото са им удобни.

Ясно е, че когато нещо ни привлича, това е защото има положително основно подсилване. И гурутата, които се посвещават на разпространението на теории без никакви научни доказателства, знаят това много добре.

Комфортът в псевдонауките
Оказва се, че хората се чувстват много успокоени от псевдонауките, защото са лесни за прилагане на практика.
Когато някой започне да посещава психотерапевт, той неизбежно ще трябва да се сблъска с определени научно обосновани стратегии. Може да не са никак приятни за пациента, но в крайна сметка ще коригират разстройството му.

Докато псевдонауките няма да го изложат на чувство на страх.

Хората, които са пристрастени към тях, се чувстват много комфортно от факта, че може да бъдат разбрани, без да се налага да напускат зоната си на комфорт. Те не трябва да вършат работата, свързана с терапия, или да се справят със страничните ефекти на лекарствата.

Това не е лек, но контактът с псевдонауката действа като отрицателно подсилване, тъй като премахва дискомфорта, усилията или жертвите, които даден човек се налага да прави.

Хората често вярват, че не са успели да поправят разстройството или заболяването си, защото това просто не е било възможно в техния случай. Истинската причина обаче е, че не дават шанс на професионалисти в конкретната област, вероятно от страх.

Псевдонауките помагат за облекчаване на когнитивния дисонанс: противоречието, което понякога съществува между това, което мислим, и това, което наистина правим. Много по-лесно е да мислите, че „няма решение“, отколкото да се изложите на моментното страдание, което понякога включва терапията. Това, което хората търсят, е да потвърдят своите вярвания, дори и да нямат основа.
Но псевдонауките са не само лесни и удобни за пациента.

Практикуващите много от тях не трябва да полагат много усилия, за да станат „професионалисти“. Те не се нуждаят от диплома или години обучение: всичко, от което се нуждаят, е някой да ги учи. В крайна сметка те си приписват някакъв авторитет, който ги кара да се чувстват важни. Тогава те вярват още по-твърдо в своите псевдонауки.

Псевдонауки и отчаяние
Вярата в псевдонауките изглежда е свързана с нещо повече от когнитивен дисонанс или комфорт. Отчаяни хора, които не виждат изход, лек за болестта си, търсят алтернативни решения.
Когато човек няма какво да губи, той продължава напред, без да се интересува от последствията. Проблемът е, че в повечето случаи последствията са, че пациентът се влошава. Псевдонауките създават ятрогенеза (заболявания, предизвикани по някакъв начин от прилагано лечение) и икономическа разруха.

Това, което търсят квазинауките, е несигурна публика, потопена в отчаяние и толкова дълбоко пропаднала в дупката, че ще повярва на всичко.

Може би, ако хората се научат да приемат неуспехите, които животът понякога ни поднася, всичко би било много по-лесно. Реалността е, че науката е единственото нещо, което може да реши нашите проблеми. Това важи както за психологически, така и за физически проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X