Напишете дума/думи за търсене

Какво е Ефект на Барнъм и как е свързан с хороскопа

Астрологията представлява псевдонаука, която не се осланя на доказуеми факти, и въпреки това милиони хора по света не спират всекидневно да четат хороскопи и да се интересуват от зодиакалния си знак. Почитана от редица знаменитости и президенти, астрологията успява да придобие легитимност сред обществото, макар че учените да я отхвърлят.

Древните общества използвали изкуството на астрологията, когато се налагало да взимат важни решения и благодарение на нея предсказвали бъдещи явления и феномени. Днес всеки четвърти американец вярва, че позициите на звездите и планетите оказват влияние на живота им и случващото се в него.

Изкушението на човек да научи какво го очаква в бъдеще психолозите наричат Ефект на Барнъм. Той описва психологическа заблуда, чрез която едно твърдение, приложимо за всички хора, се оценява от човека като лично и валидно само за него. Името на термина е създадено в чест на Финиъс Бармън - цирков артист и майстор на психическото въздействие. Той използвал склонността на хората да приемат етикети по техен адрес, които им допадат и са поднесени подходящо, за да манипулира успешно тяхното мислене, правейки зашеметяващи трикове.

В основата на своя живот всеки търси сигурност.

Освен физиологичните ни потребности, ние изпитваме нужда да се справим с неизвестността и да гарантираме безопасността на близките ни и своята лична. Това е очертанието на нуждите ни и според Пирамидата на Маслоу. За да контролираме по-добре настъпващите събития, ние прибягваме към астрологията, хороскопите и езотериката. По този начин се чувстваме по-малко объркани и премахваме стреса и напрежението от ежедневието.

Според психолога д-р Маргарет Хамилтън 70 % от хороскопите във вестниците са положителни и залагат на добрите черти в характера на всяка зодия. Позитивните твърдения в хороскопа влияят по-силно и се считат за по-достоверни от останалите според специалисти. Именно защото човек обича ласкателствата и вижда себе си в светлина, която му харесва, или поне се стреми към по-добро.

Не на последно място, астрологията е помощно средство за общуването и разбирането ни с други хора. Освен като тема за разговор с приятели тя ни дава информация за приятелските ни отношения, любовта, брака. Така предсказанията ни ориентират и ни осведомяват какво да очакваме.

Широкият ни интерес към рационалното и логичното не ни е спрял да изучаваме паралелно с това мистичното. Тълкуваме явления, събития и всичко, лишено от доказателства.

Астрологията се оказва един от методите за разбирането на човешката същност и живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X