Напишете дума/думи за търсене

Успешна кариера и мъж без комплекси. Мисията е възможна!

Всяка жена, отдала се на кариера, си е задавала въпроса дали успехът няма да навреди на отношения й с партньора. Защото колкото и да ни насърчават да работим и да се развиваме, някои мъже все пак се надяват да не ги задминем.

Живейте по своите правила

Наистина ли вярвате, че на мъжете им е заложено да са „силният пол”, да защитават жените, да гледат децата, да се развиват в кариерата, да стават шефове? Оказва се, че нищо от това не е закодирано в тях още с раждането. В “Мотивация и личност” Ейбрахам Маслоу подчертава, че стремежът за успех и развитие в кариерата няма нищо общо с пола. Психологът е категоричен, че на мъжете не им е заложено природно да се чувстват удовлетворени, когато се реализират професионално, а всъщност просто им е наложено от обществото.

Затова просто бъдете екзистенциалисти. Според екзистенциализма свободата се състои в това, човек да не се формира под влиянието на социалната необходимост, а да живее според собствените си правила. Така че, ако във вашето семейство жената предпочита да гради кариера, а мъжът – да не работи чак толкова, просто не обръщайте внимание на налаганите от обществото правила, и си позволете да бъдете себе си.

Разширете кръгозора му

В много случаи на мъжете им се струва, че жените имат много поприща, на които да се изявят – като майки, като домакини, като любовници, а те самите могат да блеснат единствено в кариерата. Помогнете им да преодолеят това ограничено мислене, като ги насърчите да експериментират и да търсят нови начини на изява. Много жени остават учудени колко спокойни и щастливи могат да са бащите, посветили се на възпитанието на децата, а не на кариера. Освен това отказвайки се от денонощната работа в офиса, някои мъже буквално откриват света за първи път – да се разходиш в парка, докато падат есенните листа, да пиеш кафе в кварталното кафене и да клюкариш със съседите, да имаш време да играеш с децата си, да спортуваш, да поговориш с приятел. Единственото лошо е, че веднъж свикнали да живеят така, после много трудно ще ги накарате отново да станат работохолиците, които дават финансова стабилност на семейството.

Внимание! Сексът може да пострада

Според известната психоложка Елизабет Бадентер, автор на „XY на мъжката идентичност“, при мъжете социалният статут и сексуалността са неразривно свързани. Този факт ни води до интересен феномен. От една страна мъжете намират жените, които са над тях професионално (шефката им например) за изключително привлекателни сексуално. Но от друга, ако собствената им партньорка се издигне в кариерата, това ги потиска и се отразява негативно в сексуален план.

Факт е, че от жената зависи мъжът да не се почувства „кастриран” от успехите й. Дори и партньорът ви да е финансово зависим от вас, му оставете да бъде мъжът в къщата и най-вече мъжът в леглото.

Ако вие сте главата на офиса, нека мъжът ви е главата на семейството

Най-важното за поддържане на добрите отношения в дома е поведението на самата жена. Ако вие сте изключително успяла, но съумявате вкъщи да бъдете жена и майка, това едва ли ще комплексира партньора ви. Но, ако се изживявате като шефа вкъщи и потискате мъжа си, сама ще подпишете смъртната присъда на брака ви.

От основно значение е да внимавате какво говорите пред децата и какво отношение възпитавате в тях. Забележки като „Мама отива на работа, все някой трябва да изкарва пари” са като куршуми в сърцето на връзката ви. Ако всеки в семейството е удовлетворен от ролята си, възпитайте в детето разбирането, че нито жените, нито мъжете имат задължително социално предопределение и че и то самото, независимо дали е момче или момиче, може да се заеме с каквото иска призвание след време.

Ако пък ситуацията в семейството ви е наложена временно от външни фактори (мъжът е загубил работата си и само жената работи), никога не си позволявайте да изразявате недоволство от съпруга си в присъствието на децата. В противен случай това ще има негативни последици не само върху него, но и върху малчуганите. Ако не за него, помислете поне за тях!

Не забравяйте, че успехът се гради, за да ви носи удовлетворение, а не, за да се превръщате в негова жертва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X