Напишете дума/думи за търсене

5 навика, които помагат да се издигнем

Имате отлично образование, трудолюбиви сте и въпреки това не напредвате в работата. От години заемате един и същи пост, заплатата не ви стига. Значи би било добре да се вслушате в съветите на американския психолог Греъм Ленд. Той обяснява кои са 7-те житейски навика, които трябва да придобиете, ако искате да направите кариера.

1. Преследвайте собствените си цели, не чуждите

Седнете спокойно и се постарайте да си отговорите на няколко въпроса: Какво самите вие желаете в професионално отношение? Какво умеете? Какви конкретни стъпки смятате да предприемете, за да постигнете целите си? Какви полезни хора познавате? Каква заплата смятате, че заслужавате? Запишете отговорите на лист. Така ще може да видите черно на бяло дали личните ви стремежи съвпадат с тези на фирмата, в която работите.

2. Мислете позитивно

Никога няма да се уморим да повтаряме този съвет, защото той има научна обосновка. Психолозите са установили, че когато човек отправи изпълнен с положителни мисли поглед към бъдещето, той много по-лесно се справя с трудното настояще. Защото го възприема като нещо преходно, като необходим етап към постигането на целите, които ще го направят щастлив. Позитивните мисли и самоувереността намаляват хормоните на стреса в организма. Освен това помагат да привличате към себе си хора със същата градивна нагласа като вашата.

3. Бъдете реалисти

С каквото и да се захванете, мислете как ще го осъществите тук и сега, без да тънете в илюзии. Целите ви трябва да са постижими, а успехът ви да има конкретно изражение. Задължително си определете срок за свършването на всяка задача, иначе ще сте склонни да се размотавате. В края на всеки работен ден правете равносметка на постигнатото. Ще видите, че то е повече от пропуснатото.

4. Защо все отлагате

Според научни изследвания, когато трябва да се справят с няколко задачи едновременно, повечето хора най-напред се захващат с по-лесните и постепенно преминават към по-трудните. Това обаче увеличава нивото на стрес в организма. Само ще спечелите, ако се научите да подреждате приоритетите си по правилния начин, т.е. да започвате от по-трудните и да вървите към по-лесните цели.

5. Перфекционизмът е вреден

Колкото и да се стараете, няма начин да станете съвършени, тъй като по определение съвършенството е непостижимо. Не се ли вслушате в този съвет, постоянно ще страдате от ниско самочувствие, ще се боите от чуждите критики, може дори да изпаднете в депресия.

Направете си план и го следвайте

- Определете къде се намирате в момента. Направете равносметка на постигнатото дотук, осъзнайте силните и слабите си страни. Това е точка "А".

- Фиксирайте крайната точка. Как би изглеждала професионалната ви реализация, ако отсега разполагахте с нужните пари, време и връзки? Това е точка "В".

- Начертайте пътя. От вас зависи да определите най-бързия, безопасен и плодоносен маршрут от точка "А" до точка "В". Фиксирайте с "С", "D", "E" и т.н. етапите, през които смятате да преминете.

- Нарисувайте схемата. Според психолозите чертежът трайно се фиксира в съзнанието и така то се насочва към осъществяването на целта.

- Възможни са промени. Не е казано, че трябва стриктно да се придържате към въпросната схема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X