Напишете дума/думи за търсене

Лайфкоучингът - необходимост или манипулация?

Да имаш личен съветник, който да ти даде най-добрия съвет в дадена ситуация, да те насърчава да бъдеш най-доброто от себе си и да ти помага бързо да се изправяш на крака след провал. Това не е просто поредната мода,

а световен феномен, наречен лайфкоучинг.

Лайфкоуч е личен треньор, който ни помага да се развиваме в дадена област от живота си. В буквален превод означава “треньор за живота” и феноменът се появява за първи път в САЩ. Тези треньори са специално обучени, но не е задължително да са психотерапевти, защото работят с клиенти само при условие, че те са напълно психично здрави и нямат никакви депресии или психически разстройва. Тоест лайфкоучингът е за хора, които са стабилни, но са се сблъскали с някакво неудовлетворение в живота си. Те биха могли съвсем сами да се справят с него, но ще им отнеме много повече време и усилия, а с помощта на треньор ще открият най-бързия и лесен начин за преодоляване на проблема.

Не е психоанализа

На пръв поглед течението напомня на психоанализата, но лайфкоучърите не са точно аналитици. Основната разлика е, че терапевтите ни връщат в миналото, опитвайки се да намерят ситуации, които са ни задали сегашния начин на поведение и ни дават нужното време и пространство сами да стигнем до изводите и разрешенията на проблемите, докато лайфкоучърите се съсредоточават върху бъдещето и ни предлагат готова схема, по която да действаме, начертават ни стъпките и следят дали вървим право по тях. Това не означава обаче, че ни натрапват мнение или че ни задължават да следваме общовалиден план, който използват за всичките си клиенти. Напротив, работата е индивидуална за всеки от нас, но се осъществява в екип. Ние сме пълноправен член в него и въпреки, че треньорът е този, който ни съветва, ние имаме право и да не се съгласяваме с мнението му. Все пак става дума за нашия живот, така че последната дума винаги е наша.

Основната задача на лайфкоучърите е да ни помагат да уточним целите си, да подредим приоритетите си и максимално бързо да изпълним плановете си. Те са и хората, които трябва да ни “следят”. Повечето от нас знаят точно как да постигнат определена цел, но поради липса на воля или прекалено много странични ангажименти често се проваляме в набелязаните цели. Когато обаче трябва да се отчитаме пред някого за постигнати резултати, повечето хора силно се амбицират и реализират целите си. Така че в много ситуации клиентите имат нужда само от няколко срещи с треньора, за да установят план за действие и след това просто от време на време да му споделят постигнатите резултати.

Разнообразни области

Интересното е, че се появяват все повече лайфкоучъри, покриващи почти всички области от нашия живот. Хората прибягват до такива специалисти, за да спрат да пушат, да отслабнат драстично, да направят успешна кариера, да се справят с болест, да намерят подходящ партньор, да се организират с множество домакински задължения, да са по-добри родители, да са по-страстни в сексуален аспект, да са по-уверени и какво ли още не.

Дори вече съществуват лични треньори в областта на кулинарията. Интересното е, че това не са хора, които ви учат как да готвите, а просто ви съветват как да си разпределяте времето, така че да ви остава за гответе, как максимално бързо и ефективно да пазарувате, кои са продуктите, които винаги да имате в дома си, за да може да приготвите бързо и вкусно ястие. Целта им не е да ви направят добър готвач, а да ви направят организирани личности, които така разпределят деня си, че им остава време и за готвене.

Къде отидоха приятелите

Много хора, когато чуят за феномена лайфкоучинг, си казват, че никога не биха плащали за личен треньор, защото имат приятели. И наистина повечето от нас за съвет, насърчаване и успокоение се обръщат към родител или приятел. Тяхната помощ никога не е за подценяване, защото освен че е безплатна, е и със сигурност от човек, който ни познава добре. Проблемът е, че в повечето случаи тези, които са ни близки, не могат да ни дадат неутрален съвет, защото нашите решения и действия ги засягат пряко и те не могат да са безпристрастни.

Според психолозите феноменът лайфкоучинг не случайно се заражда в големите градове. Те твърдят, че той е резултат от загубата на близките връзки и анонимния живот, който повечето хора водят в днешно време. Ние се откъсваме от дома си, заминаваме на ново място, за да градим кариера и често дори нямаме близки приятели, а просто колеги и познати. В такава ситуация имаме нужда от доверен човек, на чието мнение може да разчитаме и най-вече някой, който винаги ще е до нас, когато имаме нужда от него. В този ред на мисли лайфкоучърите запълват една значителна празнина в живота на съвременния човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X