Напишете дума/думи за търсене

За мен един коуч, моля

Забелязали ли сте как светът все повече се изпълва хора, които ни предлагат мигновено решение на всеки проблем. Боли те гърбът - тръгваш на йога и започваш да припкаш като планинско козле. Шефът те тормози, понеже все закъсняваш със сроковете - появява се „коуч”, който те просвещава как да разгърнеш божествения си потенциал на работното място. Нямаш гадже - отиваш на курс за пробуждане на богинята в теб.

Не зная как е с вас, но на моя път постоянно изскачат просвет(л)ени гурута. Отначало си казвах, че когато ученикът е готов, учителят идва. И понеже съм дълбоко убедена, че цял живот се учим - и трябва да го правим, за да сме мъдри, красиви и във форма, нали така - посрещам с отворено сърце учителите си. Напоследък обаче, може би в унисон с наскоро отминалия Никулден, все по-натрапчиво взех да се чувствам като шаран.

Духовните „семинари”, които ни предлагат любов и спасение, имат една твърде видима цел - да ни продадат нещо. И не, не става дума за продажба на знания и умения. А за рекламни презентации, маскирани като семинари, на които, вкарвайки ни в ролята на балъци (от турски - риба), се опитват да ни накарат да си купим съвсем реални и в повечето случаи безполезни продукти - етерични масла, парфюми, уреди за вагинални упражнения (не, не се шегувам), в краен случай - билетче за следващ „семинар” на „лектора”.

„Лекторът” се оказва обикновен мошеник, който третира учениците си като публика за реклами. Така машината се завърта на празен ход - ако искаш да развиваш себе си, консумирай. Ако искаш да потърсиш противоотрова от бездушния свят, купувай. Ако искаш да общуваш човешки, марш в „еко/био”магазините. Нечовеци сме - не може да си представим нищо извън отношението пари - стока.

Ще кажете, ами, зарежи ги гурутата, коучовете и цялата подобна сган. Това, разбира се, е най-лесното. Страшното е, че се променя самото разбиране за получаване на знания и за учител. Учителите са еднодневки, които предлагат бързи решения срещу пари, а знанието няма други нива освен консуматорски. Ако не ти допада - преминаваш на следващия учител. И той също се интересува само от парите ти.

Днес всеки може да се провъзгласи за компетентен професионалист и да обучава. И ако му поискате диплома, вероятно ще ви извади цял куп сертификати от никому неизвестни академии и курсове. Винаги ще има ученици, които са объркани, тъжни, травмирани, сами, в житейска криза. Или просто жадни за по-различно знание, стремящи се към личностно развитие.

Съвсем накратко, винаги ще има хора, които, искат да живеят по-добре. Тези хора са идеалната плячка - продават им вещи с обещанието, че именно те ще подобрят живота им. „Учителят” не е нищо повече от рекламен агент - амбулантен търговец, предлагащ стоката си, пакетирана като духовно спасение. Някои устройват цели „семинари”, в които презентират трикове от популярната психология, събрани от Гугъл, и обещават цялостна трансформация. И между другото, възползвайки се от доверието на аудиторията си, пробутват още нещичко.

Ще разберете „истината” за себе си и ще излекувате хроничните болежки, ако си платите курс по тайлански масаж. Ще развиете женствеността си, ако си купите уред за трениране на вагиналните мускули. Ще вземете акъла на мъжа си, ако си пръснете от специален парфюм. Здравето, любовта, отношенията се купуват - като от онази реклама с кренвиршите: „Пепи, дай едно кило”. И заставай веднага на опашката за следващия „семинар” - че ще свършат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X