Напишете дума/думи за търсене

Какви цветя да изберем за подарък за различните именици на Цветница

Цветница е един от най-хубавите християнски празници, когато именниците са безброй, защото на почит са всички хора, които носят име на цвете или дърво.

Естествено е да се замислим какви цветя да добавим към подаръка, който вече сме приготвили. Изборът ни обаче никак няма да е лесен, защото на пазара вече има всякакви цветя – като започнем от присъствието на типичните за пролетта зюмбюли и лалета, минем през величествените летни далии и слънчогледи, през „есенните кралици” хризантемите и стигнем до вечните орхидеи, антуриуми, еустоми, стрелиции и какви ли не още красоти, начело с „царицата Роза”. И все пак – какви цветя да изберем?

„За имен ден са подходящи всякакви цветя и цветове, но ако знаем любимото цвете, нека букетът да е от него, или пък да бъдат различни цветя, но в любимия цвят. „

„Цветята са подходящ подарък не само за дамите, а изборът им ще зависи както от символиката им и повода, така и от възрастта, статуса и взаимоотношенията ни с човека, на когото ще ги поднесем. Разбира се, има някои общи правила, които всички знаем, но нека все пак си ги припомним, за да избегнем неловкостта от поднасянето на неподходящи цветя.

Цветята за по-младите получателки би трябвало по възможност да са с полуразтворени пъпки в светли тонове – розови, сини, жълти, символизиращи младостта, нежността и слънчевата светлина. На момичето, в което сме влюбени, можем да поднесем рози в червен или цикламен цвят. А понеже не всички харесват рози, смятайки ги за банални, отлично решение би могло да бъде някакво екзотично цвете, например орхидея. Ако пък искаме да направим предложение за брак, можем да изберем бели цветя – те се подаряват при годеж.

Избирайки букет за любимата, ще се спрем на любимите й цветя, но ако не знаем предпочитанията й, бихме могли да заложим на класиката – букет червени рози ще я разчувства при всички положения. Не е необходимо да изберем най-големия букет в магазина – и една-единствена роза (или каквото и да е друго цвете) ще я зарадва.

За съпругата букетът от рози (ако, разбира се, тя няма други предпочитания) трябва да е наистина голям и задължително в червен цвят – това си е истинско обяснение в любов.

За по-възрастните дами са подходящи разцъфнали цветя в по-ярки цветове, които да повдигнат настроението им. Колкото по-възрастна е дамата, толкова по-наситени трябва да бъдат тоновете им. Неподходящи биха били бели цветя (освен ако не ги предпочита). На майка, баба и всяка друга възрастна жена не е желателно да подаряваме бързо вехнещи цветя – нека не напомняме за отминалата младост. Добър вариант е цвете в саксия (циклама, бегония, азалия, глоксиния, иглика, камелия, хибискус…), което и ще ги радва много по-дълго време.

Букетът за деловата жена трябва да бъде сдържан и елегантен. Не се препоръчва ярка опаковка, декоративни пеперуди, брокати и други подобни украшения.

Идеалната "пратка" за деловия партньор би могла да бъде скромна цветна композиция, например едноцветен непретенциозен букет от няколко разцъфнали рози в наситен, но не прекалено ярък цвят. На колеги, с които поддържаме приятелски отношения, би било удачно да подарим например лалета или зюмбюли, както и различни други сезонни цветя, които ще красят работното им място.

Напълно остаряло е схващането, че цветя трябва да получават само дамите. Мъжете също обичат да получават цветя и се изненадват приятно, когато им ги поднесем, и то не само по някакъв голям повод (юбилей, награда, повишение). А за да изберем точните цветя за мъж, е нужно да се съобразим с няколко прости правила. Букетчета от теменужки, маргаритки, момини сълзи или кокичета не биха били удачни – желателно е цветята да са с по-едри цветове, за да не стоят неестествено в мъжките ръце. Според редица изследвания мъжете харесват букети в ярки цветове (те символизират независимост и успех). Голямо разнообразие от различни цветя в букета също не би било подходящо. Препоръчително е да изберем цветя от един вид. Антуриумът например се смята за преимуществено мъжко цвете. Букет или композиция от антуриуми ще бъде чудесен подарък за мъж – приятел, колега или шеф. Подходящи цветя за мъжки букет са също така стрелиции, орхидеи, рози, хризантеми, слънчогледи, гладиоли, карамфили и др. Повечето от тях са с дълги стъбла и трябва да се оформят строго и респектиращо, без излишества. Опаковката на букета трябва да е стилна, изчистена и семпла.

Много мъже са запалени по цветарството. В такъв случай бихме могли да изберем и цвете в саксия, информирайки се предварително кое е любимото саксийно цвете на получателя. Иначе всеки любител на цветята би се впечатлил от красива орхидея или изискан бонсай. По-претенциозните цветя е добре да са придружени от упътване за отглеждането им.

За имен ден на дете цветята съвсем не са излишни. Когато децата получават букет, те се чувстват по-пораснали и се ласкаят, особено малките госпожици. За момиченцата са подходящи розови или червени цветя, а за момченцата – сини или виолетови. Правенето на детски букет е като игра – в него може да присъстват забавни детайли, например пластмасови фигурки, панделки. Хлапето ще бъде във възторг, откривайки между цветята шоколад или играчка.”

Текстът е от книгата „Да подарим цветя” от Габриела де Лука.

Родена и израснала в София, Габриела де Лука от дете обича цветята. Тя и до днес им се възхищава и ги отглежда с любов, наследена от майчиния и род. Прадядо и Карл Бец идва в България по покана на княз Александър Батенберг като дворцов градинар. Той е създателят на първата овощна градина в София с павилиони за цветя, наречена "Княжеска градина".

Книгата „Да подарим цветя” е подходящ подарък за всички, защото всички подаряваме цветя, а и на всички ни подаряват цветя. Тя не е свързана с отглеждането на цветя, а с посланията, които те излъчват. В нея става дума за 65 на брой най-често подарявани цветя с техните изображения и послания, за езика на цветята, разцъфтял през Викторианската епоха и благодарение на който цветята се превръщат в куриери на любовта, за значението на цветовете при цветята, които също имат своя символика, за това на кого какви цветя и при какви поводи да подарим, за размера на букета и броя на стръковете в него, кога и как да го поднесем, но и как да го приемем…

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X