Напишете дума/думи за търсене

Далията - царица на есенната градина

Срещат се 27 вида (в диво състояние), но те са тревисти, с по-слаба структура и не се отглеждат в градините. Далиите произхождат от Мексико и Централна Америка, където грудките им в миналото са се използвали за храна.

Грудките на далиите трябва да се активират напролет, като се поставят в сандъче или саксия, покрият се наполовина с компост при неголяма влажност и висока температура. Няма данни за необходимост от светлина, така че може да ги активирате и в бюфета, на проветриво място, в отопляем парник или просто на слънчево място.

Когато прораснат и стъблата станат около 10 см, можете да ги пресадите в градината на дълбочина около 15-20 см. Запомнете обаче, че надземната част не издържа при мразовито време или слани.

Нуждаят се от много вода

Връхната пъпка произвежда химични вещества, които възпрепятстват развитието на странични разклонения. Това означава, че ако искате растения с обемна корона, трябва да пензирате връхната пъпка. Ако пензирате връхните пъпки, растението ще цъфти с много, но по-дребни цветове. Ако пензирате пъпките по разклоненията, ще цъфтят основните стъбла - с малобройни, но по-едри цветове.

Далиите съдържат 95% вода и се нуждаят от много поливане. По-време на активната вегетация те се нуждаят от 18 инча средна сума на валежа, което е повече от най-високите норми на валежи за Великобритания (около 460 л/кв. м за целия сезон).

Така че, не спирайте да ги поливате и при дъждове. При горещо време листата на растенията могат да посърнат, дори ако почвата е влажна, защото изпаряват повече вода, отколкото кореновата система успява да набави.

Цъфтят само при къс ден

Това означава, че броят на клетките, които я изграждат, е същият като при напълно развит цвят. Всичко, от което далията се нуждае за разцъфтяването на пъпката, е прием на вода. Така че, не спирайте да поливате.

Всъщност далиите прорастват повече през нощта, отколкото през деня. Като всички растения, те използват слънчева светлина, вода и въглероден двуокис, за да фотосинтезират, като така произвеждат захари и скорбяла.

Тези вещества се пренасят съобразно нуждите на растението и се преработват, за да осигурят енергия за растежа. Докато растението разполага с достатъчно захари, процесът на усвояването им продължава и през нощта, като за целта далията поглъща кислород и отделя въглероден двуокис.

Повечето далии са цветя на краткия ден. Това ще рече, че цъфтежът им ще започне, когато денят се скъси. Независимо колко рано сте ги активирали, повечето далии няма да цъфнат преди денят да е станал по-кратък от 14 часа, което се пада около средата на август.

Внимавайте с подхранването

Така ще подобрите способността на почвата да задържа влага. Няма значение, че органичните добавки може да са само частично угнили. Не подхранвайте грудките, когато ги насадите през пролетта. Кореновата система трябва да се стимулира към растеж, за да търси вода.

Когато растението се развива най-усилено, може да го подхраните с по-висока доза поташ (калиев карбонат), но не прекалявайте. Ограничете подхранването до минимум или съвсем го спрете в периода на активен цъфтеж. Единствено водата превръща пъпките в цветове, така че наторяването няма да помогне, а само ще стимулира развитие на повече листна маса. Подхранването с по-високи дози поташ към края на сезона ще допринесе за формиране на издръжливи и здрави грудки.

Извадете грудките след като първата слана попари надземната част. През зимата ги съхранявайте при температура между 4 C и 7 C на сухо място, но не съвсем без въздушна влажност. Няма значение в какъв материал ще съхранявате грудките - може да е стар компост, пясък, нарязана хартия, под старо зебло и пр.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X