Напишете дума/думи за търсене

С какви цветя да украсим балконите си

Време е пролетта да дойде на балкона и да го оцвети със свежест. Някои ще предпочетат да да се снабдят с нови цветя от оранжерии, а други да изнесат своите дългогодишни представители от домашната градина. Как да се грижим за тези две групи.

Мушкатото е най-непретенциозно

Първите цветя, които ще украсят первазите са, мушкатото и сакъзчетата. Ако през студените месеци сте ги държали на по-хладно у дома, може да ги изнесете вече на балкона. Били ли са на по-топло обаче, не бързайте, че нощем температурите падат. Имат ли нужда от по-голям съд, ги пресадетете. При положение, че са станали твърде големи, отрежете върховете им. Получените резници може да засадите в нови саксии. Важно е да започнете подхранването им с течни торове, които се разреждат в посочената на етикета концентрация. Но първите 1-2 подхранвания направете с по-разреден разтвор. Мушкатото е непретенциозно както вкъщи, така и през най-топлите месеци на балкона. Полива се два пъти седмично, по-обилно в период на цъфтеж, но почвата трябва да е добре дренирана, за да не задържа вода и да не загние. Тори се веднъж седмично. Прелест на балкона ще внесат и висящите сакъзчетата, които се подхранват с тор за цъфтящи балконски цветя поне 2 пъти в месеца, за да радват с кичест цвят. Те обичат влажните утрини и топлите дни до септември. Поливането им трябва да е умерено и без водата да се задържа в саксията. Ако сега купувате сакъсче, гледайте да е с повече тръгнали разклонения, за да е по-богато.

На петунията й е добре на южната тераса

Ако досега не сте гледали цветя на балкона, започнете първите стъпки в лятното градинарство от петунията. Тя се гледа лесно, расте бързо, прави разклонения и може да се разсади и захване без проблеми. Това цвете с „камбанки“ обича много вода. През май може да го поливате пред ден-два, докато през летните месеци е нужно всеки ден. През август дори може да му сипвате вода сутрин и вечер. Петунията не е придирчива по отношение на почвата. Важно е да е въздухо- и водопропусклива. Здравецът също може да й прави компания на южната тераса.

Един чудесен букет за слънчеви тераси е комбинацията между маргаритка, трицветна поветица и ипомея батата. Първите две растения радват окото с големите си цветове, с формата на тръба, а ипомеята добавя наситен цвят към цялата композиция. Лизиантусът също издържа на силното слънце, достига до височина 30 см, а цветовете му са с чашковидна форма.

Ако се налага, направете сянка

Преди да поставите саксиите, преценете дали растенията са светлолюбиви или предпочитат по-сенчести места. Ако е необходимо направете сенник на балкона. Имайте предвид, че незабравките в бяло, розово или синьо предпочитат сянка. По-непретенциозни са паричките, теменужките и игликите, които може да поставите без притеснение в най-външната част на балкона в сандъче. Симпатичният ранункулус с малки червени цветове също изглежда добре в сандъче. Много хора бъркат това цвете с роза. Други пролетни цветя са зюмбюли, кукувиче грозде с малки цветчета, ирис. Кандилките са подходящи за двор, но може да се посадят и на балкона. Сините камбанки и оранжевия невен също носят нежен чар.

Още нещо:

За да бъде по-красиво пластмасовото сандъче, може да го декорирате с палмови кори или с горски мъх, които да купите от цветарските магазини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X