Напишете дума/думи за търсене

Защо американците се разпознават в други страни, преди дори да си отворят устата

От обувките, които носят, до силата на гласа, когато говорят, е лесно да забележите американец „в дивата природа".
Американците нерядко получават лоша оценка за своите навици при пътуване. Да се държиш арогантно на обществени места, да очакваш определени храни да присъстват в чуждестранни кухни, да не говориш дори дума на местния език, да не познаваш най-разпространените порядки в страната, която посещаваш... Това са само малки навици на хората, които живеят отвъд океана, и които ги издават още преди да проговорят. Кои са другите?

1. Искат да дават бакшиш на всяка цена
Ще кажете какво лошо има в това. Докато това е статукво в Съединените щати, много държави не насърчават и дори не ценят бакшишите. Някои общества дори го смятат за обидно.

Корените на културата на даване на бакшиши по своята същност са противоречиви. Целият ритуал на „даване на бакшиши" е създаден за борба с недостатъчните заплати, плащани на маргинализирани общности. Това е част от причината, поради която култури като Япония и Китай да намират даването на бакшиши за обидно. Те се гордеят с работата, която вършат, и получават достатъчна пари за труда си, за да не изискват бакшиши.

2. Носят маратонки с „официално" облекло
Американците често носят маратонки, независимо дали с костюм или със сукман.
„Влязох в музей в Германия и жената, която продаваше билети, ни поздрави на английски. Бяхме облечени консервативно и все още не бяхме казали нито дума, но тя просто знаеше, че сме американци", пише в Reddit един от потребителите на сайта. „Попитах я откъде е разбрала народността ми, а тя отвърна: „Обувките ви издадоха". Бях обут с маратонки."

Разбира се, много туристи предпочитат комфорта пред модата, особено когато разглеждат нови градове пеша. Въпреки това, ако се опитвате да минете под прикритие като местен жител, може би вместо това изберете мокасини или функционални сандали.

3. Търсят магазини за хранителни стоки или алкохол след здрач
Една от най-големите разлики между европейските страни и Съединените щати е работната култура. Не само че работното време и кариерата са по-приоритетни в Америка, но е част от тяхната култура да ги ценят толкова, колкото семейството, личното време и хобитата.

Американците винаги търсят магазини, отворени около 23 часа", пише друг потребител. „Дори ако магазините в по-голямата част от Европа затварят около 7 до 20 часа".
Европейските страни са склонни да предоставят повече пространство за лична свобода и живот.

4. Усмихват, поздравяват и разменят „любезности" с обслужващия персонал

„Когато отидох в Италия с приятел, не можех да разбера защо всички ме поздравяват на английски, преди да кажа и дума", добавя трети потребител във форума Reddit. „Не нося маратонки извън фитнеса, обличам се доста изискано... Опитвам се да владея на елементарно ниво езика на местните и въпреки това разпознаха, че не съм местен. Моят приятел ми каза, че е, защото се усмихвах на хората, които ни обслужваха."
Освен че се усмихват и като цяло се държат любезно с обслужващите ги индивиди, много потребители на Reddit признават, че американците са лесни за забелязване поради техните разговори. Те не само са стереотипно по-шумни от околните, но често участват в разговор на места като във влака, където в много култури се очаква просто да мълчите.

5. Заговарят непознати
Въпреки че в Съединените щати може да се възприема като чисто уважително да се започва разговор с непознати на публично място, в други страни това е етикетирано като „странно".

„Да говорите и да споделяте живота си с напълно непознати... Срещал съм доста американци и изглежда е норма да споделят и да общуват с хора, които за пръв път виждат, на публични места. Автобусът, влакът, парковете и т.н. В Дания ще ви възприемат за перко, ако го направите", се казва в статия на Forbes за американските туристи.

6. Говорят със значително по-висок тон на обществени места
В култура, която възхвалява екстровертността, самоувереността и индивидуализма, не е чудно, че американците са развили по-висок тон на гласа от този в други страни. Това е стереотипната представа за американските туристи – шумни, неприятни и първите, които нарушават спокойствието на обществените места.
Въпреки че може да е прекомерна критика, тя не е по-малко вярна, особено за хората, които страстно са добавили мнения към тази нишка в Reddit.

„Докато бях в Корея, небрежно разговарях с приятел в автобуса с нормален глас. Нямаше и минута по-късно, когато дамата пред нас се обърна и казва много небрежно: „Моля, успокойте се". Предполагам, че американският звук е забележимо по-силен."

7. Те изпитват страхопочитание към стари неща - от архитектура до исторически обекти
„Американците смятат, че сто години са много време. Европейците смятат, че сто мили са дълъг път", отбелязва друг потребител на гореспоменатия форум.
Американците са склонни да „зяпат" стара архитектура, сгради и паметници, които са станали част от ежедневието в много страни в чужбина. Докато техните най-стари паметници датират само от няколкостотин години, други страни могат да се похвалят с някои от най-старите и най-прочутите чудеса на строителството в историята.

8. Често трескаво търсят кошчета за боклук по улиците
„Ако видите американец в Япония, той трескаво ще търси кошчета за боклук на обществени места. Липсата на контейнер за боклук е нещо нечувано в САЩ", пише друг американски потребител на форума Reddit.
Въпреки ясната историческа значимост на „липсващите кофи за боклук" в страни като Япония, много туристи не са образовани защо в Страната на изгряващото слънце липсват. Каква е причината може да прочетете тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X