Напишете дума/думи за търсене

Защо в Япония няма кошчета за боклук?

Ако някога сте били в Япония, може би сте забелязали колко чисти са улиците.
Но дори и никога да не сте били, има голям шанс да сте чували колко чисти са обществените пространства. Честно казано, усещането е като фокус, когато го видите със собствените си очи.

Друга причина, поради която е трудно да се повярва, че Япония успява да поддържа улиците си толкова чисти, е липсата на обществени кофи за боклук.

Но каква е тяхната мистерия?

Може би си мислите, че това е нещо културно и че хората в Япония са точно толкова добре възпитани и ще бъдете отчасти прави. Въпреки това веднага ще разберете, че това не може да е съвсем вярно, ако някога изживеете час пик в Токио и видите колко претъпкан е градът.

В действителност има много причини, поради които управлението на отпадъците се третира така, както в Япония, но нека първо да поговорим за най-важната.

Атаката с газ зарин: повратна точка в управлението на отпадъците
Сутринта на 20 март 1995 г. в метрото на град Токио беше извършена смъртоносна терористична атака. Нападателите са използвали газ зарин, който е много смъртоносен вид химикал, атакуващ нервната система, като смъртта настъпва в рамките на една до десет минути след вдишване на смъртоносна доза. Заринът е използван във войни като оръжие, докато не е бил забранен в международен план със съгласието на множество нации през 1993 г.

Атаката в Токио е извършена от групировка, наречена AUM Shinrikyo, чрез изпускане на газ зарин в множество станции на метрото в Токио. Газът няма цвят, нито се открива по миризма, което го прави много опасен.
В резултат на тази терористична атака загиват 13 души, а над 6000 души получават наранявания с опасност за живота.

Непосредственото следствие: Промени в политиките за обществена безопасност
След терористичната атака в Токио японското правителство веднага прави план за увеличаване на мерките за обществена безопасност. Като част от него властите решават да премахнат кофите за боклук от обществените, пренаселени места, за да предотврати подобни атаки в бъдеще.

Кофите за боклук са разбираемо огромна обществена заплаха и основателен повод за безпокойство, тъй като терористичните оръжия могат лесно да се съхраняват и транспортират до обществени места в тях.

Като част от мерките за безопасност обществените кофи за боклук в Япония били премахнати от обществените места, особено от гарите.
Все пак, въпреки че са трудни за намиране, може да успеете да намерите кофи за боклук на някои станции, но те обикновено имат прозрачни торби за боклук, които позволяват съдържанието да се вижда отвън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X