Напишете дума/думи за търсене

Хикикомори – излизащият от контрол японски феномен

В японската култура уединението винаги е било традиционна ценност. Представлява търсене на мъдрост за себе си, природата и социалните отношения. Но в сегашното японско общество тази конструктивна самота се превърна в патологична изолация.

След Втората световна война японското общество започва бързо да се развива икономически, което води до все по-взискателни училищни и работни среди. Младите хора получават строго образование. То насърчава желязната дисциплина за придобиване на знания над всичко останало. И оставя настрана комуникативните и психологическите проблеми на учениците в класните стаи.

В Страната на изгряващото слънце в днешни дни се наблюдава странен феномен, наречен Хикикомори. Това е дума, която описва някои японски младежи, които избягват да напускат стаята си.
Родителите на такива деца възприемат наследниците си като срам, като нещо, което да скрият от съседите и роднините, страхувайки се от скандал и да не бъдат заклеймени.

Изправени пред този натиск от техните семейства и общество, японските младежи са развили форма на изолация, която е рядка в западния свят. Те прекарват месеци или години в стаите си, без да възнамеряват да се върнат в реалния свят.

Определението за Хикикомори
Човекът, който измисля термина Хикикомори, е японският психиатър Тамаки Сайто. За пръв път го споменава в своята книга „Хикикомори - спасително ръководство“ през 2002 г. Той описва японската младеж, която се оттегля в своите стаи, като жертва на все по-задушаваща и конкурентна образователна система и пазар на труда. Той посочва, че основният проблем е лошата комуникация между родителите и децата в някои семейства от тази азиатска държава.

Настоящото японско общество
Японското общество се развива с шеметна скорост. Ако искате да се изкачите социално, трябва да демонстрирате безупречни способности и дисциплина. Много двойки, преживели този икономически растеж, са имат само едно дете. В него те са депозирали всичките си надежди за бъдеще и по-добър живот. Тези родители са проектирали върху детето си някои неосъществени желания от собствената си младост.

Семействата полагат огромни икономически усилия, за да могат децата да успеят на работното място. Те ги изпращат в най-добрите училища, където се учи безкомпромисно и където извънкласните дейности са задължителни. Това оставя малко или никакво пространство за отдих и връзки с връстниците им.

Училищата в Япония
Те имат много взискателно и разнообразно образователно ниво и учебна програма. Постоянно се държат изпити, дават се безброй домашни и учителят стриктно контролира дейността на ученика. Понякога се организират интензивни лагери в училищата, където учениците спят и се хранят в класните стаи и непрекъснато полагат изпити по различни предмети, докато преминат на по-горно ниво. Мнозина не спят, ако не са преминали всички тестове.



Мнозина никога не се адаптират, било защото имат специални образователни потребности, или защото такъв стрес причинява различни психологически разстройства. За съжаление, Япония няма достатъчно системи за подкрепа в помощ на младите хора, които не могат да се справят с този темп.

Отношения с връстници - съревнование, изолация и тормоз

Много от тези деца и юноши започват да гледат на своите връстници с подозрение и недоверие. Мнозина са тормозени поради лоши оценки или други части от личния си живот. Няма съветник или социален работник, които да се грижат за умствените нужди на учениците в училищата, така че проблемът продължава.

Такива деца не възприемат работата като начин да използват уменията си и да получат лична независимост. Те я виждат като враждебен терен, от която се страхуват, защото може да не успеят да оправдаят очакванията за продуктивност.

Мнозина японски младежи се виждат сами, стресирани, изолирани, притиснати от семейството си и с бъдеща работа, която е твърде конкурентна за техните способности. Ако добавим невероятната технологична експанзия в страната, това е експлозивен коктейл.

Неслучайно толкова млади хора се почувстват по-привлечени от
изолацията и от създаването на „виртуален живот“. Това е начин да се каже „достатъчно” на обществото и техните семейства.

Какво се случва с хикикоморитата?
Много от семействата смятат този феномен за временно явление.
Ако обаче млад човек се затвори в стаята си в продължение на седмици и няма ясен отговор за родителите, проблемът има тенденция да стане хроничен. Младите хора напускат училище и се затварят в стаите си в пълна изолация. Те ядат, спят и използват виртуални забавления в рамките на тези 4 стени.

 Снимки: Andrea Piacquadio, Weedlyr, Liza Summer - PEXELS
Снимки: Andrea Piacquadio, Weedlyr, Liza Summer - PEXELS

Светът изглежда по-добър чрез компютър, гледане на филми, четене, видеоигри, слушане на музика и сън. Те имат много ограничен режим на самообслужване и ако трябва да си подстрижат косата, те го правят сами. Минават години по този начин. В Япония това се превърна в епидемия, тъй като в страната има около два милиона хикикомори.

Японската младеж е жертва на все по-задушаваща и конкурентна образователна система и пазар на труда.

Как се решава проблемът?
Японските власти вече са стартирали план за интервенция. Това е голяма загуба на поколения. Те проучват начини да помогнат на тези млади хора. Много психолози посочват, че най-добрата намеса би била на семейството. Те трябва да гарантират, че семейството постепенно общува с пациента и може да го измъкне от затвореното пространство.
Интеграцията в обществото трябва да бъде постепенна. В много случаи възстановените хикикомори са тези, които насочват и подкрепят други младежи да напуснат доброволното си затваряне.

Това не е социална фобия, агорафобия или екстремна срамежливост. Различно е. Страшно е.

Самотата - глобална пандемия много преди коронавируса

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X