Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на най-странните психични заболявания

Експертите твърдят, че всеки 1 от 4 души страдат от психическо или неврологично разстройство в живота си. Някои от тези разстройства са добре известни, други са толкова редки и специфични, че дори професионалистите може да се затруднят при диагностицирането им.

1. Синдром на Алиса в страната на чудесата

Известен също като синдром на Тод, това е дезориентиращо състояние, което влияе на възприятието на човек, карайки го да вижда средата около него изкривена, подобно на Алиса, описвана в едноименната книга, като се свива до размера на чаша или „става“ прекалено голям за размерите на пространството, в което се намира.

Симптоми:
- Пациентите със синдром на Тод обикновено са млади хора в средата на 20-те години, които страдат от мозъчни тумори, силни мигрени или са в начален стадий на вируса на Епщайн-Бар.
- Те възприемат изкривявания в размера и цвета на заобикалящата ги среда, виждайки предметите като по-големи или по-малки от действителните им размери, включително и тези на собствените си тела.
- Понякога бъркат цветовете.
- Дезориентация.

2. Фиктивно разстройство

На повечето от нас не им се нрави да са болни и да лежат в болница, докато се излекуват. Но не и хората с фиктивно разстройство. Те са обсебени от това да имат заболяване и играят ролята на болни. Това състояние е причинено от минала травма, насилие или пренебрегване през детството или тежко заболяване. Някои изследвания сочат, че около 1% от световното население страда от това психично разстройство, което може да се повлияе с психотерапия.

Симптоми:
- Хората с това разстройство умишлено се разболяват.
- Постоянни посещения и нетърпение да отидат на лекар и да се лекуват в болница или чрез лекарства, отпускани по лекарско предписание.
- Пациентите често измислят истории, които включват разнообразни симптоми, които ще помогнат да бъдат прегледани от няколко специалисти.
- Притежават задълбочени познания по медицинска терминология.

3. Синдром на извънземната ръка

Известен също като Синдром на д-р Стрейнджлов, това е рядко психично разстройство, при което страдащият губи пълен контрол върху ръка или крак. То няма лечение и потърпевшите от него обикновено трябва да използват друга ръка, за да контролират безконтролната. Може да се случи след мозъчна операция, аневризма, мозъчен тумор или инсулт.

Симптоми:
- Ръка или крак внезапно се държат като притежатели на собствен интелект. Движат се както си искат и дори стават жестоки към пациента, като се опитват да хванат врата му, да го одерат, ритнат или да свалят дрехите му.
- Пациентите се чувстват отчуждени към ръката или крайника до степен, която може да ги накара да се наранят.

4. Дисоциативно разстройство на идентичността
Преди се наричаше множествено разстройство на личността и както подсказва името, това е психично заболяване, наблюдавано при хора, които проявяват повече от една личност - обикновено между 2 и 3 различни идентичности. Това заболяване засяга между 0,01% и 1% от населението на света.

Симптоми:
- Идентичностите на хората с това заболяване имат различни имена, личности и пол.
- Превключват от една идентичност към друга без предупреждение след часове или години.
- Имат епизоди на амнезия.
- Пациентите не осъзнават какво се случва с тях, което затруднява нормалния им живот и предизвиква проблеми в семейния, социалния и професионалния им живот.

5. Синдромът на Стендал

Синдромът на Стендал е временен епизод, който възниква, след като човек се е пренасител сетивно с безброй произведения на изкуството, изящна архитектура и локации, както и друга среда, отличаваща се с непреодолима красота. Синдромът е кръстен на френския автор, който разказва за подобно стресиращо преживяване след пътуване във Флоренция през 1817г.

Симптоми:
- Замайване и припадък
- Дезориентация и объркване
- Внезапно високи нива на тревожност
- Рязко увеличение на сърдечния ритъм
- Халюцинации

6. Котардна заблуда

Вероятно най-страшното заболяване в списъка, котардната заблуда, известна и като Синдром на ходещия труп, кара пациента да мисли, че е мъртъв или призрак и се разхожда сред живите. Учените смятат, че то може да бъде причинено от наранявания на определени части на мозъка. За щастие, това е изключително рядко състояние.

Симптоми:
- Пациентите показват убеждението, че са мъртви, че призраци, че вече не съществуват, че вече са в състояние на трупно разлагане или са загубили цялото си кръвообращение и функции на органите.
- Тъй като смятат, че вече не съществуват физически, те спират да ядат или пият вода, защото смятат, че не се нуждаят от хранителни вещества.
- Депресия.
- Признаци на социално отчуждение.

7. Визуална агнозия
Визуалната агнозия е състояние, при което връзката между зрението и смисъла на това, което човек вижда, не е точна. По този начин пациентът спира да свързва правилния смисъл с конкретен обект. Това може да накара някой да повярва, че столът е топка. Визуалната агнозия често се появява след епизод на мозъчно увреждане, получено от деменция, рак, отравяне и др.

Симптоми:
- Проблем с разпознаването на места и лица, които трябва да са им познати.

8. Психоза Вендиго
Това е сериозно състояние, което кара човек да повярва, че е обладан от чудовище, наречено Вендиго, което живее върху човешката плът. Индийската култура смята, че Вендиго е чудовище с някакви човешки характеристики или дух, който е обладал човек и го е принудил да се превърне в гнусно чудовище, способно да убива.

Симптоми:
- Признаци на депресия и невроза
- Хронична самота
- Агресивно и насилствено поведение

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X