Напишете дума/думи за търсене

Серийната моногамия - скачане от клон на клон

Снимка: gabby-k от Pexels

Серийната моногамия възниква от страха да останеш сам, от емоционалната зависимост и липсата на самочувствие, наред с други особености.
Серийната моногамия е практиката да скачаме от една връзка в друга. След приключване на романтичната връзка има период на скърбене. Както показват изследванията, това е здравословен емоционален отговор, характеризиращ се с болка. Някои хора обаче изобщо не си позволяват такова физическо и емоционално страдание и веднага прескачат от една връзка в друга.

Когато връзката приключи и процесът на скърбене започне, е нормално човек да изпитва някой от следните симптоми:


• Тъга
• Безпокойство
• Гняв
• Самота
• Вина
• Безпомощност
• Умора

Освен това той би могъл да изпитат други емоции, докато този процес продължава. Но какво се случва, ако пропуснете този процес и започнете нова връзка веднага?

Психологът Висенте Гаридо заявява, че серийните моногамисти правят това, защото вярват, че могат да запълнят „празнотата“ с друг човек.
Според експерти по въпроса тези, които практикуват „серийна моногамия“, са склонни да имат емоционални недостатъци.

Сериен моногамист ли сте?

Трябва да анализирате дали сте правили това в миналото. Ако забележите, че сте били без половинка за доста кратки периоди от време и че прескачате от един партньор на друг, вероятно сте сериен моногамист.
Може да имате други проблеми, вероятно свързани с вашето самочувствие, страх да останете сами или емоционална зависимост.
Ако това ви говори нещо, трябва да оцените какво стои зад това поведение.

Защо серийната моногамия може да бъде вредна?

Много хора прибягват до тази практика, за да избегнат увреждане на самочувствието си. Въпреки това дълбоко в себе си те си причиняват много повече щети. Смятате, че „пеперудите в корема“ работят във ваша полза, но ако новата връзка не е добра, е по-нездравословна от старата или не върви добре, тогава може да страдате още повече.

В крайна сметка, това може да навреди на самочувствието ви и може би никога няма да се справите със страха си да останете сами. Емоционалната зависимост би продължила, което също е рисковано, особено за постигане на целите ви.
Ако не искате да повлияете негативно на живота си, трябва да се загърбите веднъж завинаги тази серийна моногамия.

Как да избегнем изпадане в серийна моногамия?
Някои аналитици твърдят, че тази практика е емоционална патерица за тези, които не искат да скърбят за бившия си партньор.
Най-добре е обаче да следвате някои препоръки и да започнете нова връзка по хармоничен и спокоен начин, като се уверите, че сте способни да давате и получавате любов.

Неща, които може да направите

Анализирайте историята на връзките си. След това анализирайте дали сте преживявали периоди, в които сте били самотни за значително време или сте се опитвали да превържете емоционалните си рани с нова връзка.
Ако сте прекратили романтични отношения наскоро, отделете малко време, преди да влезете в други. Колко дълго ще продължи всеки процес на скърбене ще зависи от всеки човек, но опитайте да изчакате да минат няколко месеца, преди да започнете да се срещате с някой друг.
• Опитайте се да идентифицирате емоциите си след раздяла. Страхувате ли се да останете сами? Искате ли да накарате бившия си да ревнува? Отговорът на тези въпроси може да ви помогне да разберете защо се занимавате със серийна моногамия.
• Бъдете отговорни и действайте съзнателно. Не забравяйте, че излизането с друг човек само за да забравите някого от миналото си или за запълване на празнота е синоним на използването му във ваша полза.
• Действайте съзнателно. След като идентифицирате емоциите си, осъзнайте какво наистина искате за емоционалния си живот. Искате ли да прескачате от една връзка в друга? Само да запълвате кухини в живота си, без да прекратите този порочен цикъл?

Заемете позиция за прекратяване на серийната моногамия
Не забравяйте, че сте пълноценен човек с много силни страни. Може да постигнете целите си по-бързо сами или със стабилен партньор, отколкото с някого, когото използвате само за запълване на емоционална празнота.

Не се страхувайте да останете сами. Най-хубавите неща в живота обикновено се случват, когато се върнете в началото и започнете да вземате съзнателни решения.

Що е то сологамия и има ли бъдеще?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X