Напишете дума/думи за търсене

Здравословно ли е да си моногамен

Признавам си, понякога пускам по някоя и друга изнурена романтична въздишка, гледайки нечия филмова венчавка, в която младоженците тържествено си обещават вярност и любов, „докато смъртта ги раздели”. Макар че има нещо сбъркано да каниш смъртта в такъв жизнерадостен ден. Мисълта ми беше за невъзможната възможност да си с един и същи партньор до края на дните си. Това без напън се удава на вълците, лебедите и термитите, но при хората понякога е по-рядко явление от човек на Луната.

Моето сърце ще продължи да тупти здраво само за теб

Определението за моногамия не е дълбоко пазена тайна на Ватикана, но в днешно време идеята да имаш само един сексуален партньор за десетилетия наред звучи все по-екзотично. Странно би изглеждало, ако нито веднъж не забележим чужди женски устни върху яката на благоверния. И то не заради другото, ами заради ужасния избор на червило.

В съвремието е модерно да си моногамен, но това обаче не ще да е от любов, а от удобство. Удобство, което носи добре познатият партньор, защото всеки нов изисква допълнителни харчове. Нещо, което във време на световна криза, е по-неудобно от грахово зърно в джапанката.

Освен това някои изследователи са готови да скъсат брачното си свидетелство, твърдейки, че моногамните двойки са с по-крепко здраве, отколкото тези, които хойкат.

95 процента от бозайниците и 85 процента от човеците са полигамни

Интимността на хората, които по-рядко прескачат до чуждата стряха, е антидот за депресията. Моногамистите имат по-устойчива имунна система и се радват на по-добра сърдечна дейност. Да не говорим, че тези, които са в любовен мир със себе си и не късат от време на време забранения плод, по-рядко страдат от злокачествени заболявания.

Но не може да величаем моногамните връзки и ултимативно да ги кичим със здравословни ползи, защото и прекалено угодният моногамист понякога киха. Доказано е, че жени, които са незадоволени сексуално от партньорите си, по-често боледуват. Но пък двойките, които не са потърсили оргазъм на друго място, живеят по-дълго от тези, които обичат да се споделят плътски със съседа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X