Напишете дума/думи за търсене

Преди да хвърлите боклука, прочетете това

Чудили ли сте някога колко ресурси хората консумираме през живота си?

Употребяваме благата на природата по-бързо, отколкото Земята може да замени.

Учените са категорични, че ако всички по света живеят като индивидите в развитите страни, човечеството скоро ще се нуждае от поне 4 планети Земя, за да задоволи исканията и нуждите си.

Представяме ви някои интересни и тревожни факти за щетите, които причиняваме на нашата планета.

Отпадъците, които генерираме

Колко отпадъци генерираме през нашия живот? Говорим за храна, пластмаса, пелени, сапуни, дезодоранти, дрехи и боклук изобщо. Числата са тревожни:

- Всеки един от нас изпраща 75 литра отпадъчни води в канализацията на ден. През целия ни живот това се равнява на 2 148 505.09 литра.

- Всеки човек хвърля 64 тона боклук през живота си.

- Само в Америка всяка година се хвърлят 11 милиона тона стъклени бутилки. Това е равно на 440 пъти теглото на „Титаник“.

- Всяка секунда се изхвърлят 694 пластмасови бутилки, които достигат до 60 милиона на ден.

- Всеки ден се изхвърлят 100 милиона кутии от стомана и алуминий. Това количество е достатъчно, за да се изгради цял град.

- Генерираме около 220 милиона тона боклук всяка година. Това е еквивалентно на на това да напълним 82 000 стадиона.

Колко време отнема на боклука да се разгради

По-голямата част от боклука, който произвеждаме, се сортира за изпращане към сметищата. Те генерират вторият по големина източник на емисии на метан в света, които с течение на времето стават все по-опасни за околната среда. Метанът има способността да улавя топлината в земната атмосфера 25 пъти по-ефективно от въглеродния диоксид.

1. Пластмасови отпадъци

Те са един от най-лошите видове отпадъци, тъй като се разлагат по-дълго. Обикновено на пластмасата й отнема до 1000 години да се разгради.

- Пластмасовите торбички, които използваме всеки ден, се разлагат между 10 и 1000 години.

- Пластмасовите бутилки отнемат около 500 години, за да се разградят.

- Пластмасовите кутиики за съхранение на фотолента се разграждат 20-30 години

2. Памперси

Всяка година се изхвърлят приблизително 20 милиарда памперси за еднократна употреба. На тях им отнема около 250-500 години, за да се разградят. Освен това съставляват 2% от твърдите отпадъци в Европа.

Средно едно бебе ще използва до 6000 пелени, преди да се научи да ходи до тоалетна.

3. Стъкло

Рециклирането на стъкло е много често срещана практика и много общности имат програми за събиране на стъклени бутилки за рециклиране в техните градове. Рециклираните стъкла се нуждаят от по-малко енергия за обработка, поради което са по-рентабилни от необработеното стъкло.

Въпреки това много стъклени предмети се изхвърлят на сметищата, а това отнема милиони години на разграждане. Когато става въпрос за рециклиране на стъкло, има няколко важни факта, които трябва да се вземат под внимание.

- Рециклираните стъкла може да се използват повторно

- Стъклото има голям въглероден отпечатък, но когато се рециклира, въглеродът е драстично намален, което е по-добро за околната среда

- Помислете за използването на стъкло вместо пластмаса, за да запазите храната си прясна за по-дълго време.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X