Напишете дума/думи за търсене

8 неща в Япония, които ще ви изненадат

Ако мечтаете за екскурзия до Япония, вероятно знаете, че в тази страна нещата са много различни от това, с което може да сте свикнали. Разбира се, това може да се каже за почти всяка страна, но Страната на изгряващото слънце е доста специална.

Тук може да получите широка гама от услуги по всяко време на деня и през нощта в обикновен магазин за хранителни стоки, но може да не ви пуснат в сауна, ако имате татуировки.

1. Хотели с капсули за спане

Обичайните хотели в Япония са изключително скъпи, а да спиш в хостел в една стая с куп непознати, не е за всеки. Така че има решение за джоба ви, стига да не сте клаустрофобични. Хотели с капсули, в които може да се спи. Те са сравнително евтини и изглеждат доволно футуристични.

2. Денонощните магазини може да ви помогнат в почти всяка ситуация

Konbinis се наричат денонощните магазини, които са навсякъде. От тях може да си купите готвена храна и други продукти, и да се възползвате и от друг тип услуги. Може лесно да разпознавате тези магазини по табелите, те обикновено са част от веригите 7-Eleven, Family Mart, Ministop и Lawson.

За разлика от повечето магазини konbinis не само продават основни продукти, но предоставят ксерокс услуги, може да изпратите или да получите пакет, да платите сметки или да закупите билет за самолет или концерт.

3. За да не плащате прекалено много, е по-добре да купувате от магазин за 100 йени

Това е еквивалентът на нашите магазини за „1 левче“. Може да купите закуски, перилни препарати, козметика, играчки, дрехи, обувки, сувенири и много други неща само за 100 йени. Качеството е невероятно високо, като се има предвид цената. Не е изненадващо, че магазините от 100 йени са наистина популярни сред чуждестранните студенти и туристи с ограничен бюджет, защото това е чудесен начин да спестите пари за много основни неща.

4. Когато купувате неща, не забравяйте за данъка

Когато пазарувате в Япония, трябва да помните, че цената може да не включва ДДС, който в момента е 8% (през 2019 г. той ще бъде увеличен до 10%). Така че бъдете внимателни, за да избегнете недоразумение, когато плащате сметката в ресторант.

В тази азиатска държава има много безмитни магазини. Тук може да намерите местоположенията им.

Някои производители често предлагат малки сувенири, за да убедят купувача да закупи продукта им.

5. Събувайте се, преди да влезете в къща, храм и други места

Японците смятат, че пространството извън къщата е наистина мръсно, така че винаги трябва да си сваляте обувките, преди да влезете в къщата на някого. Същото важи и за традиционните японски хотели, храмове, читалища, училища и някои ресторанти. Ако ще посетите дадено място за първи път, не забравяйте да се огледате за знаци, които изискват свалянето на обувки.

В Япония има специален вид обувки за влизане в банята, защото това помещение се смята за мръсно, за разлика от останалата част от къщата.

И винаги носете чифт чорапи подръка, ако посещавате храм, защото е забранено да се влиза бос.

6. Дръжте аптечката подръка, ако се натъкнете на лошо време

Ако ще посетите тази страна, трябва да сте наясно, че може да станете участници в природни бедствия като урагани и земетресения. Много от местните хора носят със себе си аптечка и авариен комплект, в случай че нещо подобно се случи. Комплектът включва някои почистващи продукти, храна и други стоки от първа необходимост.

7. Във всеки квартал има денонощни полицейски участъци, наречени KOBAN, където всеки турист може да получи помощ

Преди повече от 100 години в Токио, а след това в останалата част на Япония, е създадена система от полицейски управления, наречена KOBAN. Отговорностите на тези полицаи далеч надхвърлят само опазването на обществения ред. Освен предотвратяването на престъпления, полицаите помагат на хората да търсят определени места и да транспортират пияните обратно в домовете й. Те също така връщат изгубени неща и документи, защото обикновено японците не обичат да присвояват нещо, което не им принадлежи. Ето защо много хора носят каквото открият в най-близкия KOBAN.

8. Най-важното нещо, което трябва да помните в Япония, е принципът "без неприятности"

Когато говорим за Япония, е трудно да не споменаваме факта, че хората не обичат да причиняват неприятности на другите. От древни времена хората в тази източна страна са живели върху малки територии, на които няма достатъчно място за всички. Така че те са свикнали да не притесняват околните. Разбира се, това означава, че има много правила, които повечето хора спазват. Японците не говорят по телефона силно на публични места. И в търговските центрове може да видите знаци, които предупреждават хората да не лежат върху диваните и пейките дълго време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X