Напишете дума/думи за търсене

Безценните съвети за дълголетие и здраве на 105-годишeн японски доктор

Доктор Шигеаки Хинохара, който почина миналата година на цели 105 години, завеща на света безценни съвети за добър живот и дълголетие. До последно японският лекар е в изключително добра форма на духа и тялото – същинско доказателство, че принципите на живот и хранене, които изповядва, са ефективни. Той обикаля Япония и света, за да изнася лекции по здравословен начин на живот, и след своята 100-годишнина. Убеден е, че човек не трябва да се пенсионира. Съветва хората да работят усилено първите 60 години от живота си, а след това да не спират, само да укротяват темпото. Доктор Хинохара, който е автор и на няколко книги, винаги е подчертавал, че за да живеем дълго и щастливо, ние преди всичко трябва да не губим доброто си настроение и положителна нагласа. Следващите важни предпоставки за дълъг живот са храната и движението. Прочутият японец казва: „Всички дълголетници независимо от своя пол, националност и раса, имат едно общо нещо помежду си – никой от тях не е с наднормено тегло!“ Какво още ни съветва доктор Хинохара.

1. Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не от съня и от храната

Доктор Хинохара вярва, че организмът ни подсказва от какво има нужда и че няма защо да го подлагаме на режими за сън и хранене. Той ни уверява, че трябва да отделяме време за себе си и за нещата, които ни карат да се чувстваме щастливи. Да се забавляваме е здраве и дълголетие, убеден е японският лекар.

2. Храната е важна и трябва да внимаваме с нея

Друг закон на дълголетниците е умереното хранене. Докторът съветва сутрин да се добавя по 1 лъжица зехтин в закуската, защото той е полезен за артериите, за доброто храносмилане, за кожата. Самият Шигеаки Хинохара приживе закусва с плодов сок с лъжица зехтин или мляко с малко леща на прах и един банан. Обяда понякога пропуска, или пък залъгва глада с няколко бисквити, а на вечеря си хапва риба, ориз или само плодове. Дълголетникът консумира месо две пъти седмично, при това нетлъсто и в малки количества.

3. Никакви асансьори! Ползвайте стълбите при всеки възможен повод!

Движението е от гигантско значение! Затова, ако трябва някой да ви донесе нещо, не го карайте да идва при вас, вие отидете при него. Ако имате време, слезте една спирка по-рано и повървете пеша. Ако може да избирате, винаги тръгнете по стълбите. Докторът дори взимал по две стълби наведнъж, за да бъде винаги във форма. До последно той прави по 2000 крачки на ден!

4. Не се пенсионирайте!

До 65-годишна възраст докторът работи усилено, а след това се посвещава на дейности, полезни за обществото. Според него това да правиш добро и да бъдеш полезен на напълно непознати хора се отразява на здравето и общото състояние на всеки човек.

5. Общуването с животни и музиката удължават живота

Японският специалист е толкова краен в това свое твърдение, че той дори вярва, че да имаш животно и да слушаш редовно музика може да те избави от болести по-успешно отколкото понякога го правят в болницата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X