Напишете дума/думи за търсене

Натуропатът Ангелика Волфскийл: Не яжте месо след 15 часа

От дете графиня Ангелика Волфскийл от Германия събира рецепти за хранене и здравословен начин на живот, а от две десетилетия е натуропат и хомеопат. Графинята бе у нас, за да представи новата си книга. В нея е събрала много съвети за хранене според биоритмите и рецепти за вкусни гозби. Кое хранене е здравословно от древна и съвременна гледна точка, обяснява самата тя.

Графиньо, колко пъти дневно е добре да се храним?

Според съвременните стандарти е добре да се храним три пъти на ден като закуската е най-богата, следва обядът, а вечерята трябва да е най-оскъдна. Тогава е добре да не се яде сурова, а готвена храна, както и да се избягва месото, което по-трудно ще се смели през нощта. Ако то се консумира след 15 ч., това сериозно нарушава чернодробния метаболизъм. Белтъчините остават необработени, чак докато черният дроб превключи в 01 ч. през нощта отново на протеинов метаболизъм. Но тогава той получава гнили белтъчини и полага огромни усилия да ги превърне в най-полезни за организма. Но ако сте свикнали да се храните пет пъти на ден, го правете. В менюто е добре да присъстват лимец, просо, елда, киноа, натурален ориз. При запек ползвайте пшенични трици и избягвайте рафинираните хранителни продукти. Що се отнася до плодовете, хапвайте ги до 15 ч., а след това варени или задушени.

Каква да бъде закуската ни?

За да се събуди организмът и да се изпълни със сили, се нуждае от калций, желязо, натрий, белтъчини, витамини и въглехидрати. Затова за закуска предлагам слизеста супа от овесени ядки. Тя е подходяща за лечебно гладуване, защото предпазва чувствителната лигавица на устата и стомаха. Слизестата отвара се приготвя като на слаб огън се вари около 25 мин. с разбъркване 1/8 литър изворна вода с 2 с.л. фини ечемични ядки, овесени ядки, оризови ядки или счукано ленено семе (лененото семе трябва след варенето да се прецеди, за да остане само слизестата течност). Можете да добавите загряващи подправки като канела или карамфил. Супата се вари с био мляко или с вода. По ваш вкус я направете солена или сладка. След добре сдъвканата слизеста супа от овесени ядки можете да хапнете още 1-2 филии хляб и най-добре приготвени на тостера. По желание намажете препечените филийки с масло, мармалад, мед или малко сирене. В неделната закуска можете да си позволите рохко сварено яйце. Ако ви понасят добре, можете да консумирате според сезона и домат, кресон, сусам и др. Препоръчвам ви на закуска да пиете с дъвчене по 1 чашка млечно-кисело ферментирал сок (напр. цвекло) - разбира се и билков чай или кафе от зърнени култури. След 9 ч. можете да си позволите и чаша от любимото кафе на зърна.

Какъв да бъде обядът ни?

Добре е той да е между 12,30 и 14 ч. с топла храна. Преди основното ястие може да хапнете малка сезонна салата. По това време храносмилателната сила е най-голяма. Вземете порция задушени зеленчуци според сезона, а към тях добавете гарнитури от картофи, макарони, ориз или парче пшеничено-ръжен хляб. Може да комбинирате макаронени ястия или картофи винаги със зеленчуци. Когато ядете месо и риба, е добре количеството да е малко и винаги да има зеленчукова гарнитура. Бъдете пестеливи със сирената и сметаната. Откажете се от сладък десерт веднага след основното ястие. Хапнете го по-късно към следобедното кафе. Добре е вечерята да е между 18 и 19 ч. според биологичния ритъм на организма. Вечеряйте със зеленчукова супа, добре подправена и застроена. Добавете препечена филийка с вегетариански пастет или със соев колбас. Предпочитайте задушени зеленчуци с ориз, а вместо месо – соеви продукти, прясно сирене или моцарела.

Каква супа ще ни препоръчате?

Лесна и вкусна е крем-супата от броколи. За нея са нужни броколи, селъри, фенел, праз, чесън, моркови, картофи за сгъстяване, масло от кокос или друг вид мазнина, хималайска сол, черен пипер. Зеленчуците се нарязват на едри кубчета. В тенджера се сипва вода, след като заври се слагат зеленчуците, мазнината и подправките. Всичко се вари на мек огън, след което се пасират. Украсява се с копър и зехтин.

Как да може да си направим вашите вкусни бобени кюфтета?

За 4 порции са нужни 100 г сух/зрял бял боб, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, 100 г просо, 500 мл зеленчуков бульон, 1 връзка магданоз, 50 г смлени бадеми, 1 яйце, сол и лют червен пипер на вкус, 4 с.л. мазнина за пържене. Бобът се накисва за през нощта в студена вода. Обелват се лукът и чесънът, режат се на ситно и се запържват със зехтина в тенджера на слаб огън, докато лукът стане като стъкло. Бобът се прецежда през сито, просото също се изсипва в ситото и всичко се измива добре със студена вода, след което се добавя в тенджерата към запържения лук. Сипва се зеленчуковият бульон, загрява се ястието да кипне и се готви на слаб огън 35-40 мин. под капак, докато бобът и просото омекнат съвсем. Тенджерата се маха от огъня и бобът и просото се оставят да поемат течността покрити още 30 минути, като при това леко изстиват. Магданозът се измива, нарязва се на ситно и се добавя към боба с просо, както и бадемите, яйцето, солта и червения пипер. Всичко се разбърква с вилица и се омесва старателно с ръце, докато тестото стане готово за оформяне на кюфтета. От него се правят 12 кюфтета, които се пържат в тиган на средна температура по около 5 мин. от всяка страна. Вегетарианските кюфтета за обяд или вечеря са с малко мазнина, но много фибри и дават сила. Те са ефективна защита срещу рак на дебелото черво.

Коя рецепта на майка ви графиня Луизе Волфскийл ще ни предложите?

За любимото й червено зеле. Нужни са 1 глава червено зеле около 1 кг, 40-50 г растителна мазнина, 1 с.л. захар, 1 глава кромид лук, 2 дафинови листа, 3 карамфилов зърна, 3 зърна черен пипер, 4 с.л. оцет, сол. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината до златисто. Подправките се смилат в хаванче и се добавят, задушават се при непрекъснато разбъркване. Добавят се ябълките. Слага се червеното зеле на ситно, като сместа се разбърква непрекъснато. Сипва се малко вряла вода и ястието се оставя да се задуши на средна температура. Евентуално се добавя сол и захар на вкус, и при нужда – още вода. Оцет се сипва едва, когато зелето е омекнало. Преди да се поднесе, се добавят 2 с.л. желе от френско грозде или от червени боровинки. По същият начин може да се приготви бяло зеле, но без оцет и сладко от боровинки.

За още срещи със специалисти, интервюта с любими кулинарни блогъри, практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X