Напишете дума/думи за търсене

Грешки при размразяването на месо, които са вредни за здравето

На всеки се случва да няма ясна представа каква вечеря ще приготви. Често става така, че в последния момент се сещаме, че в камерата има замразено месо, което би могло да се превърне в гозба.

Тъпото е, че трябва да го чакаме да се размрази, а времето ни притиска. Тогава прибягваме до различни способи, които невинаги са добри за здравето.

Кои са 7-те най-разпространени и вредни грешки в размразяването.

Размразяване в топла вода

Размразяването на кайма на високотемпературна водна баня почти със сигурност ще ви сдобие с опасна бактерия. Вместо да къпете месото във вряла вода, по-добре сложете пакетчето в ледено студено вода, това ще ускори процеса безопасно.

Размразяване в близост до подправки

Бъдете сигурни, че преди да овкусите месото, то е напълно размразено. В противен случай подправките може да имат вместо вкусен ефект неприятен за стомаха такъв.

Размразяване на стайна температура

Това е една то най-честите грешки. Когато месото се отпуска на стайна температура, това е покана за безпрепятственото размножаване на опасни бактерии. Вместо това сложете храната в студена вода и я върнете в долната част на хладилника. Ако пък прекалено много бързате, използвайте режима за размразяване на микровълновата.

Измивате месото

Няма причина да миете замразеното месо под течаща вода. Това само ще напълни мивката ви с бактерии, а след това и гъбата, с която ще отмиете следите от него.

Замразявате наново размразено месо

На това му се казва двоен смъртоносен удар. За нещо на света не връщайте обратно в камерата веднъж вече размразено месо. Това със сигурност ще ви абонира за сериозни стомашни неприятности.

Размразявате пилето със сешоар

Има хора, които си служат с този уред за коса, за да ускорят процеса на размразяване на месото. Вие обаче го пропуснете задължително. Не само че месото не се размразява равномерно, но и може да увеличите производството на бактериите.

Слагате в тигана замразено месо

Дори и да го нарежете на тънко, атомите на месото остават замръзнали и със сигурност пържолите ви ще останат сурови в средата.

И още

Не забравяйте да миете ръцете си след размразяване на месото. Така поне ще минимализирате възможността от разнасяне на бактериите в него из цялата къща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X