Напишете дума/думи за търсене

Защо хората в Япония не пият вода по време на хранене

Ако отидете на ресторант в западна страна, вероятно ще получите голяма кана с вода с лед и резени лимон, но в Япония може да получите само много малка чаша с вода. Японците вярват, че водата може да попречи на „храносмилателния огън", което прави по-трудно за тялото да смила храната. И въпреки че поддържането на подходяща хидратация е от решаващо значение за цялостното здраве, изпиването на чаши вода заедно с храненето може да причини повече вреда, отколкото полза.

Нашият екип също обича да пие вода по време на хранене, но направихме проучване, за да разберем защо японците, които са една от най-здравите нации в света, избират да не го правят.

1. Може да причини сухота в устата
Колкото и противоречиво да звучи, чаша вода по време на хранене може да изсуши слюнката. Някои хора обичат да добавят резен лимон към водата, което я прави кисела напитка, което, от своя страна, влияе върху секрецията на слюнката. Тъй като слюнката служи като здравословна напитка за оралната среда, сухотата в устата може да доведе до някои неприятни симптоми, включително лош дъх. Водата с лимон може също да влоши определени здравословни състояния (като киселинен рефлукс) и да увреди емайла на зъбите.

2. Може да навреди на храносмилането
Когато се консумира вода с храната, слюнката се разрежда. Това засяга отделянето на стомашни сокове, отговорни за смилането на храната. В резултат стомахът получава по-слаби сигнали за разграждане на продуктите, което може да доведе до подуване.

3. Забавя усвояването на хранителните вещества
Тъй като пиенето на вода по време на хранене разрежда храносмилателните сокове, това се отразява на естественото ниво на киселинност на стомаха. Освен това действа негативно на храносмилателната система и кара тялото да абсорбира по-малко витамини и хранителни вещества.

4. Може да причини киселини

Приемът на вода по време на хранене добавя обем към стомаха и увеличава натиска върху него, подобно на преяждане. Това може да влоши определени здравословни състояния и да увеличи риска от киселинен рефлукс. Тъй като пиенето на вода по време на хранене кара тялото да отделя по-малко храносмилателни ензими, това може да доведе до верижна реакция от странични ефекти, включително киселини.

5. Може да причини наддаване на тегло

Пиенето на вода по време на хранене също може да доведе до натрупване на излишни килограми. Когато тялото не може да смила храната достатъчно добре, то я превръща в мазнини, което качва килограми. Приемът на вода по време на хранене също може да накара тялото да отделя повече инсулин в кръвта, което увеличава шансовете за складиране на мазнини в тялото.

Как да избегнем пиенето на вода по време на хранене

Консумирайте по-малко солени ястия. Тъй като солта обикновено предизвиква жажда, по-добре е да избирате храни, които съдържат по-малко натрий.
Отделете време да дъвчете храната. Добре сдъвканата храна се усвоява по-лесно от стомаха ви и докато дъвчете, тялото произвежда повече слюнка, намалявайки желанието ви да пиете вода.
Пийте вода 30 минути преди хранене. Пиенето на вода половин час преди хранене е един от най-ефективните начини да останете хидратирани. Освен това може да ви накара да се почувствате по-сити, така че в крайна сметка да приемате по-малко калории.
Не яжте набързо. Ако похапвате бързо напът за работа, има вероятност това да ви накара да ожаднеете, тъй като ще почувствате нужда да прокарате храната си с вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X