Напишете дума/думи за търсене

Делта диетата – за какво е полезна

Делта диетата е програма за отслабване, която твърди, че подобрява цялостното здраве чрез балансиране на нивото на pH на тялото.

Първото нещо, което искаме да изясним, е, че добрата диета несъмнено се състои в по-голямата част от пресни храни, вместо от промишлени, свръхпреработени продукти. Второ, има различни фактори, които правят плана за хранене успешен, като придържането към него, отслабването и подобряването на общото здраве.

Делта диетата - начин да се промени нивото на pH
Следвайки споменатото по-горе, делта диетата има за цел да подобри алкалното ниво на тялото чрез храни, които имат основно pH.
Според проучване, публикувано в Journal of Renal Nutrition, бъбреците са отговорни за поддържането на киселинно-алкалната хомеостаза, което те правят много ефективно. Няма доказателства, че храната може да окаже значително влияние върху този процес, поне що се отнася до нивата на pH в кръвта.

Въпреки това знаем, че приемането на значителни промени в диетата може да доведе до промяна в нивата на киселинност на урината. Ефектите от това върху общото здраве обаче не са ясни.

Дайте приоритет на яденето на прясна храна
Един от стълбовете на делта диетата е даването на приоритет на пресните храни пред свръхпреработените. Това е нещо напълно полезно за нашето здраве. По този начин намалявате приема на прости захари и трансмазнини. И двете от тях са в състояние да повлияят негативно върху начина, по който работи метаболизмът, както и на общото здраве, според проучване, публикувано в списанието Pediatric Obesity.

Една от основните насоки на делта диетата е да се избягват бонбони, храни от веригите за бързо хранене и въглехидрати с висок гликемичен индекс, като рафинирано брашно и индустриално приготвени храни.


Гответе храни на по-ниска температура

Друг положителен аспект на делта диетата е как готвите храната. Тя диктува да приготвяте храната при ниска температура, за да избегнете образуването на трансмастни киселини и токсични съединения като акриламид.

Според проучване, публикувано в European Journal of Epidemiology, редовната консумация на акриламид може да бъде свързана с повишаване на риска от развитие на рак на яйчниците, при условие че сте генетично предразположени към него.

Ттази диета също ви помага да ограничите колко хранителни добавки консумирате. Много от тях не показват никакви ползи за здравето в краткосрочен или дългосрочен план. Поради тази причина винаги е най-добре да ги консумирате с повишено внимание.

Делта диетата може да причини протеинов дефицит

Въпреки ползите, които споменахме по-горе, трябва да подчертаем, че заради делта диетата може да развием протеинов дефицит.
Това е така, защото диетата предлага да ограничим голяма част от храните от животински произход. В резултат на това може да изложим мускулната си функция и мускулна маса на риск в дългосрочен план.

Може да изпитаме дефицит на витамин В12 и желязо, ако не ядем достатъчно месо. Това може да причини здравословни проблеми като анемия.

Ако решите да започнете делта диетата, добре е да се консултирате със специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X