Напишете дума/думи за търсене

Как да се храним след прекаран COVID-19

Според лекарите хидратацията и храненето играят важна роля в реакцията на организма и възстановяването от COVID-19 и са съществена част от нашето медицинско лечение.

За пациенти, възстановяващи се у дома

При инфекция организмът трябва да работи интензивно, за да създаде имунен отговор. Високата температура е начинът на имунната система да активизира метаболизма, за да „се пребори с бъговете“. Треската е свързана и с излишната загуба на течности и повишен метаболизъм, което може да доведе до дехидратация и повишени хранителни нужди.

Въпреки че може да не сте жадни или гладни, важно е да продължите да ядете и пиете течности, за да поддържате способността на тялото си да се бори с вируса и да поддържате имунната му функция.

Протеините и калориите са важни за предпазване от загуба на мускули, докато се борите с COVID-19, особено ако ви липсва активност, а най-вероятно в тази ситуация това е така. 

Хранителни изисквания:

  • Течност: около 3 литра течности на ден
  • Калории: 2000 - 2500 калории на ден
  • Протеини: 75 - 100 грама на ден

Пийте течности на всеки час: трябва да пиете поне по 150 мл течност на всеки 15 минути!

Направете висококалорична и високобелтъчна диета: опитайте да ядете 6 пъти на ден, на всеки 2-3 часа. Яжте дори и да не сте гладни.
Калориите са важни за предпазване от разграждане на мускулите за енергия. Поради повишения стрес от COVID-19 имате нужда от повече калории, отколкото при нормалната ви диета.

Опитайте се да ядете 75-100 грама протеин на ден. Добри протеинови източници са: фъстъчено или ядково масло, мляко, яйца, кисело мляко, сирене, месо/риба/птици, протеинови шейкове.

Поради намаления апетит сега не е моментът да ограничавате калориите. Яжте храни, богати на хранителни вещества. Пийте плодов сок, мляко, чай с мед или други калорични, но натурални напитки. В това число не влизат, разбира се, газираните и пълните със захар и оцветители сокове.

Удвоете или утроете размера на порциите добавени мазнини и масла (масло, зехтин, крема сирене, заквасена сметана и авокадо).

Опитайте да използвате течни хранителни добавки (налични в хранителни магазини и дрогерии) между храненията, за да увеличите приема на храна.

Яжте често и малки количества.

Идеи за ястия след прекаран коронавирус:

  • Чушки с яйца и извара
  • Боб с картофи на фурна
  • Леща с чисто телешко месо
  • Сандвич с месо, сирене или яйце
  • Риба/пилешко на скара или като къри с ориз
  • Бъркано/поширано яйце върху препечен хляб/франзела
  • Скариди/пиле с паста/ориз/юфка
  • Яхния, приготвена с месо или месна алтернатива (тофу) и кнедли
  • Яйчен омлет с картофи и сирене

Идеи за подхранващи снаксове между храненията:

  • Кисело мляко
  • Ядки
  • Сирене, пастети или хумус върху препечени филийки
  • Крем/млечен пудинг и печени плодове
  • Печена тиква с извара и кленов сироп

Има много храни, които може да добавяте към ястията, за да увеличите енергийното и протеиновото съдържание на вашата диета. Важното е да се храните разнообразно, да не се лишавате от нищо, да се храните, дори да нямате апетит, да имате поне по 2 порции със зеленчуци и по 2 – с плодове на ден, и да пиете много, много вода и чайове.

Д-р Аспарух Илиев: Имаме по-сигурна ваксина от всякога

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X